'Huishouden doen telt niet als beweging'

Getty Images

Mensen die huishoudelijk werk als beweging meetellen, zijn gemiddeld zwaarder. Het huishouden doen draagt niet bij aan het halen van de beweegnorm. Dat concluderen onderzoekers van de University of Ulster.

De onderzoekers vroegen ruim 4500 volwassenen tot in detail naar hun leefstijl. De proefpersonen vertelden over hun eet- en drinkpatroon, of ze aan sport deden en hoeveel tijd ze besteedden aan het huishouden en klussen. Ze gaven ook hun lengte en gewicht door.

​Zwaarder
Van het aantal minuten dat de proefpersonen in totaal bewogen, bleek 36 procent uit huishoudelijk werk te bestaan. Deelnemers die het huishouden doen meetelden als beweging, bleken gemiddeld zwaarder te zijn dan proefpersonen die op andere manieren bewogen. Als bij vrouwen het huishoudelijke werk niet meegeteld werd bij hun aantal minuten beweging, haalde nog maar één op de vijf de beweegnorm van 150 minuten bewegen per week.

​Calorieën verbranden
"Huishoudelijk werk is een lichamelijke activiteit en elke vorm van lichamelijke activiteit verhoogt in theorie het aantal calorieën dat je verbrandt. Maar we vonden een omgekeerd verband tussen huishoudelijk werk en slank zijn, wat suggereert dat mensen de inspanning die huishoudelijk werk kost overschatten of te veel eten ter compensatie van hun activiteiten”, zegt Marie Murphy.

Klusjes in huis opknappen lijkt misschien op sporten, maar heeft dus niet dezelfde gezondheidsvoordelen. Huishoudelijk werk is waarschijnlijk niet inspannend genoeg.

De resultaten van het onderzoek verschenen in BMC Public Health.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • BBC