Lang genoeg bewegen belangrijker dan frequentie

Getty Images

Hoe vaak je per week beweegt, is minder belangrijk dan de totale tijd die je per week lichamelijk actief bent. Dat blijkt uit een onderzoek van Queen's University.

De wetenschappers onderzochten meer dan 2300 Canadese volwassenen om te zien of hoe vaak zij bewogen hun risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogde. De deelnemers droegen een week lang een apparaatje dat hun fysieke activiteit meette. Op basis daarvan werden ze ingedeeld in twee groepen: frequent actief (vijf à zeven dagen per week actief) en niet frequent actief (één tot vier dagen actief).

Proefpersonen die op maar een paar dagen van de week 150 minuten bewogen, bleken niet ongezonder te zijn dan deelnemers die vaker sportten.

​Frequentie onbelangrijk
"De resultaten suggereren dat het niet uitmaakt hoe je je wekelijkse 150 minuten beweging verzamelt. Bijvoorbeeld, iemand die van maandag tot en met vrijdag helemaal niet fysiek actief was maar in het weekend wel 150 minuten bewoog, had net zo veel profijt van zijn activiteit als iemand die elke dag 20 à 25 minuten bewoog en daarmee aan de 150 minuten beweging kwam", zegt Ian Janssen.

Volgens de onderzoekers is de belangrijkste boodschap dat volwassenen elke week minstens 150 minuten moeten bewegen, verdeeld over de week zoals het hen goed uitkomt.

De resultaten verschenen in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Xpress