'Lopen naar je werk verlaagt kans op diabetes'

Getty Images

Lopen of fietsen naar je werk verlaagt de kans op het ontwikkelen van diabetes met zo'n 40 procent. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie.

Onderzoekers van het Imperial College London en University College London bestudeerden voor het onderzoek de gegevens van 20.000 Britten.

OvergewichtZo ontdekten ze dat mensen die fietsen, wandelen of met het openbaar vervoer naar het werk gaan een lagere kans hebben op overgewicht dan mensen die met de auto naar hun werk gaan. Volgens de onderzoekers is de kans op het ontwikkelen van diabetes voor fietsers de helft lager dan voor autorijders.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine. Hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht zijn belangrijke risicofactoren voor hart-en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één in het Verenigd Koninkrijk.

Fysieke activiteitVolgens de onderzoekers kunnen ernstige gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld hartaanvallen voorkomen worden als mensen vaker de auto laten staan. "Deze studie benadrukt maar weer eens dat fysieke activiteit in de dagelijkse routine door te wandelen of fietsen goed is voor de gezondheid", aldus Anthony Laverty van het Imperial College.

19 procent van de beroepsbevolking die in het Verenigd Koninkrijk met de auto naar het werk gaat, heeft te kampen met overgewicht. Van de mensen die lopend naar het werk gaan, is 15 procent te zwaar en 13 procent van de fietsers.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • EurekAlert