Minder zitten doe je zo

Staand televisiekijken, lezen, muziek luisteren, computeren en praten

Getty Images

Minder zitten en meer bewegen: dat vraagt om een gedragsverandering. Door alledaagse dingen actiever te gaan doen, boek je de meeste winst. Deze activiteiten kun je ook staand doen.

1. Minder zitten achter de computer

Een e-mail versturen, foto’s bekijken, de krant lezen op de iPad: het kan allemaal afwisselend staand en zittend. Maak staan makkelijk. Gebruik een iPad-standaard. Of maak van een wijnkistje een verhoging voor op ­tafel. Doe platte schoenen aan en neem een paar fijne schoenen mee naar je werk. Want hoe makkelijker je staat, hoe beter het is vol te houden.

2. Minder zitten voor de tv

Sta op bij elke onderbreking. Reclame of het begin van een nieuw programma? Het zijn signalen om op te staan en even te bewegen. Leg de afstandsbediening iets verder weg. En doe hetzelfde met de telefoon. Zo dwing je jezelf om vaker van de bank te komen.

3. Minder zitten tijdens visite

Bijpraten met familie en vrienden doen we graag. Telefoneren kun je ­natuurlijk prima staand doen of zelfs lopend door het huis. Maar als je ­bezoek hebt, zit je meestal. Laat daarom de koffiepot en de koektrommel in de keuken achter en creëer zo een beweegmoment.

Minder zitten tijdens hobby’s

Lezen, schilderen, muziek luisteren of maken: ook dat kan staand. Zet de muziekstandaard vast op stahoogte. Zet je boek in een kookboekstandaard en plaats het schilderdoek op een ezel.

Auteur 
  • Tekst Elke van Riel
Bron 
  • Plus Magazine