'Smartphonegebruikers minder fit'

Getty Images

Mensen die veelvuldig hun smartphone gebruiken, hebben vaak een slechtere conditie dan mensen die minder tijd besteden aan hun telefoon. Dat blijkt uit een onderzoek van Kent State University.

De onderzoekers waren geïnteresseerd in de relatie tussen conditie en smartphones, omdat een smartphone klein en draagbaar is. In tegenstelling tot een televisie kun je een smartphone dus gebruiken terwijl je beweegt. Toch bleek smartphonegebruik bij te dragen aan een zittende leefstijl.

​Zittende bezigheden
Meer dan 300 Amerikaanse studenten werden gevraagd hoeveel uren ze bezig waren met hun smartphone en hoe fit ze waren. Een deel van de studenten onderging bovendien een conditietest.

Studenten die veel tijd aan hun smartphone spendeerden – tot wel 14 uur per dag – bleken een slechtere conditie te hebben dan studenten die hun smartphone dagelijks zo’n anderhalf uur gebruikten. Bovendien besteedden ze ook meer tijd aan andere zittende bezigheden, zoals televisie kijken.

​Downloaden
Een van de deelnemers vertelde: "Nu ik overgestapt ben op een iPhone beweeg ik zeker minder. Daarvoor had ik een Blackberry waar weinig op stond. Maar als ik me nu verveel, kan ik downloaden wat ik wil". 

De onderzoeksresultaten verschenen in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical News Today