donderdag, 17 juni 2021

'Spiervermoeidheid zit in het hoofd'

BAARN - Vermoeide spieren worden niet alleen beïnvloed door de lichamelijke conditie. Motivatie en wilskracht spelen ook een rol. De rol van de hersenen lijkt zelfs groter dan gedacht.

Een onderzoeksteam van de University of Zurich en ETH Zurich heeft verschillende neuronale processen ontdekt die verantwoordelijk zijn voor verminderde spieractiviteit als gevolg van vermoeidheid. Zij concludeerden onder andere dat na verdoving van het ruggenmerg, de remming door spiervermoeidheid beduidend minder werd. De hersenen en de spieren kunnen dan namelijk niet meer met elkaar communiceren.

Hersenactiviteit
Daarnaast hebben de onderzoekers met behulp van een MRI-scan hersengebieden in kaart gebracht waar duidelijk meer hersenactiviteit was vlak voordat de spieren niet meer konden functioneren door vermoeidheid. De betrokken hersengebieden zijn ook actief bij gevoelens van pijn en honger.

Remming
In een laatste studie concludeerden het onderzoeksteam dat de insula (een hersengedeelte gelegen achter de slaapkwab) een belangrijke rol speelt in de remming van spieractiviteit. Naarmate de vermoeidheid verder toeneemt wordt de communicatie tussen het spieren en de insula intensiever, waardoor uiteindelijk de spieren geremd worden.

Aandoeningen
"Deze resultaten laten zien dat het neuronale systeem niet alleen de hersenen informeert, maar ook betrokken is bij het reguleren van de beweging.", vertelt onderzoeker Lea Hilty. Volgens de onderzoekers bieden de resultaten niet alleen uitkomst voor het tegengaan van spiervermoeidheid, maar ook voor verschillende spieraandoeningen.

Bron(nen):