'Te veel zitten altijd slecht voor gezondheid'

Getty Images

De tijd die iemand zittend doorbrengt, wordt in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en overlijden. Dit geldt ook als je naast het zitten veel beweegt.

"Gemiddeld brengen we meer dan de helft van onze tijd zittend door", vertelt onderzoeker David Alter van Toronto Rehab en het University Health Network. "Uit ons onderzoek blijkt dat zelfs de gezondheidsbevorderende aspecten van lichaamsbeweging, het verhoogde gezondheidsrisico van zitten niet vermindert."

Zitten

Hoofdonderzoeker Avi Biswas voerde een meta-analyse uit van onderzoeken naar zitgedrag. Samen met zijn collega's vond hij het negatieve effect van veel zitten op de gezondheid. Dit effect was sterker bij mensen die weinig bewogen dan bij mensen die regelmatig bewogen. In vervolgonderzoek willen ze kijken hoeveel beweging nodig is om de gezondheidseffecten van teveel zitten te verminderen.

Toch is volgens de onderzoekers alleen bewegen naast een zittende leefstijl niet genoeg. "Het is niet goed om 30 minuten per dag te bewegen en 23,5 uur zittend door te brengen", aldus Alter. "Meer bewegen en minder zitten zijn beide belangrijk voor de gezondheid."

Onderbreken

Alter stelt dat het belangrijk is om de tijd die we zittend doorbrengen met twee tot drie uur te verminderen. "De eerste stap is daarbij om in de gaten te houden hoeveel je zit. Zodra je begint met tellen, zal je eerder geneigd zijn om je gedrag te veranderen. Daarna moet je haalbare doelen stellen en mogelijkheden zoeken om minder te zitten en meer te bewegen in het dagelijks leven. Probeer op je werk bijvoorbeeld ieder half uur 1 tot 3 minuten te bewegen. Of sta tijdens de reclames op televisie even op en beweeg"

De resultaten van de meta-analyse zijn gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.
 

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily