Vallende oudere niet beter af in valkliniek

Getty Images

AMSTERDAM - Eén op de drie 65-plussers valt elk jaar ten minste één keer. Toch zijn veel ouderen niet per se beter af met een behandeling in een zogenoemde valkliniek.

Onderzoekster Geeske Peeters van het VU medisch centrum in Amsterdam stelt dat artsen ouderen niet zomaar moeten doorsturen naar zo'n instelling.

Peeters onderzocht twee groepen ouderen die na een val bij de dokter terechtkwamen. De ene groep werd in een valkliniek behandeld, de andere groep kreeg begeleiding van de huisarts.

Na een jaar vielen de ouderen in de twee groepen gemiddeld nog steeds even vaak. Peeters concludeert dan ook dat de kliniek niet het gewenste effect heeft op ouderen die een hoog risico hebben om te vallen.

Lichaamsbeweging
Wat wel helpt is lichaamsbeweging. Vaak wordt gedacht dat ouderen die sporten meer kans lopen om te vallen, maar Peeters zag het tegenovergestelde.

Per half uur dat een oudere actief in beweging is, neemt de kans op herhaald vallen af met 4 procent. "De overheid kan gerust doorgaan met het stimuleren van lichamelijke activiteit onder ouderen", vindt de onderzoekster, die op 18 september op dit onderwerp promoveert.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • VU medisch centrum