Verdedig jezelf met nunchaku-do

Vechtsport met wurgstokjes

Getty Images

Nunchaku-do klinkt als de zoveelste Oosterse vechtsport, maar niets is minder waar. Het is een zelfverdedigingssport met 'wurgstokjes', populair gemaakt door films van Bruce Lee en andere Aziatische filmsterren.

Bij deze in Nederland ontwikkelde sport draait het om coördinatie en behendigheid in drie wedstrijdvormen. Anders dan in de film zijn de nunchaku (wurgstokjes) niet van hout, maar van schuimrubber en worden ze niet verbonden met een ketting, maar met een touwtje.
Wedstrijdvormen
De drie wedstrijdvormen van nunchaku-do zijn Kumite, Kata en Freestyle. Bij Kumite moet je je tegenstander met je nunchaku proberen te raken, maar dat mag alleen als je twee 'overpakkingen' hebt gemaakt. Je stokjes moeten dus een paar keer van hand naar hand zijn gegaan.

Verder is het de bedoeling om voldoende variatie in die overpakkingen aan te brengen en verschillende technieken te gebruiken. Om dat in de gaten te houden, zijn er bij iedere wedstrijd vier scheidsrechters actief. Het dragen van een speciale hoofdbeschermer is verplicht tijdens een Kumite-gevecht.

Kata is een schijngevecht tegen een denkbeeldige tegenstander. Het is hierbij de bedoeling dat je de bewegingen van een vast omschreven Kata, een serie vaste bewegingen, zo perfect mogelijk uitvoert voor een jury. De jury geeft punten per uitvoerder en zo komt er een winnaar tevoorschijn.

Binnen Freestyle draait het vooral om de show. Een deelnemer bedenkt zelf zijn bewegingen op eigen gekozen muziek, al moeten er wel aan bepaalde voorschriften worden voldaan. Zo is er onder meer een gedeelte waarbij twee of meer nunchaku's tegelijk gebruikt moeten worden.

Jutsu
Geen wedstrijdvorm, maar wel een belangrijk onderdeel binnen nunchaku-do, is de trainingsvorm Jutsu. Beoefenaars leren hierbij de nunchaku als zelfverdedigingswapen te gebruiken, bijvoorbeeld door de tegenstander met de stokjes klem te zetten. Ook het breken van vallen en rollen spelen een grote rol bij de oefeningen.

Is nunchaku-do gezond?
De sport is vooral goed om soepeler te leren bewegen. Bovendien bevordert het de behendigheid en is het goed voor de conditie. Daarbij oogt nunchaku-do minder agressief dan bijvoorbeeld karate of taekwondo: sporten die vooral in het teken staan van schoppende en slaande bewegingen. Daar komt bij dat nunchaku-do een zelfverdedigingsport is, waarbij leren vallen en rollen een belangrijk onderdeel is.

Nunchaku-do is echter geen sport die zorgt voor een betere balans tussen lichaam en geest. Er zijn geen speciale ademhalingstechnieken in verwerkt en er is geen meditatie. Als stressontladers zijn (vecht)sporten als hapkido of aikido veel meer geschikt, omdat daarbij veel meer aandacht is voor de geest. Ontstressen met nunchaku-do kan natuurlijk wel, maar alleen in actieve vorm.

Nunchaku-do is voor iedereen
Het beoefenen van nunchaku-do staat open voor iedereen. Deelnemers aan wedstrijden worden ingedeeld naar lengte, leeftijd en/of geslacht, om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Lengte is belangrijk, omdat dat bepaalt welke nunchaku's je mag gebruiken: korte nunchaku's worden gebruikt door sporters onder 1.65 meter, lange voor iedereen daarboven. De nunchaku's zelf zijn trouwens verkrijgbaar in ronde en achtkantige versies.

Hoewel nunchaku-do dus voor iedereen geschikt is, is het wel goed om je te realiseren dat het een echte vechtsport is. De nunchaku's zijn weliswaar van schuimrubber, maar dat wil niet zeggen dat het er tijdens wedstrijden zachtzinnig aan toe gaat. Hoofdbescherming is niet voor niets verplicht. Veel sportscholen bieden een gratis proefles, zodat je zelf kunt beoordelen of nunchaku-do iets voor je is.

Meer informatie
Meer informatie over nunchaku-do is te vinden bij de vanuit Nederland werkende World Nunchaku Association. Op deze Engelstalige website is ook een overzicht te vinden van Nederlandse sportscholen, die bij de WNA zijn aangesloten. Verder kun je veel info vinden op de site van de Stichting Nunchaku Nederland.

Auteur