donderdag, 18 augustus 2022

Waarom heeft mijn training geen resultaat?

Ik train al een paar maanden in een fitnessclub, maar ik merk nog steeds geen resultaat. Wat doe ik verkeerd?
Jaap Zwarts
Uden

Marjon van Oers, bewegingsdeskundige

Je besteedt tijd en geld om naar de fitnessclub te gaan. Dat is prima, het is echter niet altijd gegarandeerd dat je ook het gewenste resultaat krijgt. Om specifieke doelen te bereiken, moet rekening gehouden worden met het type training. Je wordt namelijk alleen beter in wat je traint.

Doe je alleen aan conditietraining, dan zul je niet sterker worden. Omgekeerd geldt hetzelfde; als je alleen traint op kracht, zal je uithoudingsvermogen niet verbeteren. Je moet dus voor optimale vitaliteit verschillende soorten trainingen doen. Gebrek aan resultaat komt vaak doordat je maar aan één van de onderdelen werkt. Om echt fit te worden en te blijven, zijn alle type trainingen even belangrijk.

Combinatie
Als expert adviseer ik je een combinatie te doen van conditionele trainingen, krachttraining en rekoefeningen. Drie tot vijf keer trainen per week is voldoende. Onderzoeken laten zien dat meer dan vijf dagen trainen weinig effect hebben en de kans op blessures toeneemt.

Alleen als je zowel aan je conditie en kracht werkt, als rekoefeningen doet, zul je resultaat krijgen. Je zult nooit echt fit worden als je niet alle soorten trainingen uitvoert. Met dit in gedachten kun je een heleboel trends, die loze beloftes doen, meteen naar het land der fabelen verwijzen.

Gelukkig is er tegenwoordig keus genoeg aan uiteenlopende trainingen en mogelijkheden. Een personal trainer kan je verder helpen je doelstellingen te bepalen en een trainingsadvies op maat te geven. Onthoud daarnaast dat regelmaat, een goede opbouw en voldoende variatie belangrijk zijn om het leuk te houden.

Hieronder uitleg over de verschillende soorten trainingen die je voor een optimale training moet combineren:

Conditietraining
Dit zijn trainingen die je uithoudingsvermogen helpen ontwikkelen, zoals wandelen, aerobics en fietsen. Je verbruikt calorieën en de werking van je hart en longen verbetert zich. Een conditionele training zou 20 tot 60 minuten moeten duren. Het moet een continue inspanning zijn. De duur van de training hangt sterk samen met de intensiteit.

Spiertraining
Dit zijn oefeningen waarbij je een bepaalde weerstand gebruikt, zoals gewichten, banden of je eigen lichaamsgewicht. Dit type training zorgt voor spiergroei en kracht. Je verbuikt calorieën en vormt je lichaam. Dit helpt de dagelijkse fysieke taken beter uit te voeren. Je moet de spieren belasten met een intensiteit waarbij je binnen acht tot vijftien keer herhalen de desbetreffende spier op een punt van vermoeidheid/overbelasting brengt. Bij de laatste twee tot drie herhalingen hoor je te voelen dat je bijna je maximum bereikt hebt, zonder de juiste techniek te verliezen.

Flexibiliteittraining
Rekoefeningen vallen in deze categorie. Flexibiliteit helpt blessures te voorkomen en de houding te verbeteren. Je moet de spieren zachtjes en gecontroleerd rekken, met een intensiteit waarbij je de spier wel voelt maar niet overbelast. Neem 10 tot 15 minuten de tijd om te stretchen. Je kunt de rek 10 tot 30 seconden vasthouden en twee tot drie keer herhalen.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!