Verspreiding van bacteriën
Een branderig gevoel bij het plassen, troebele urine en pijn in de onderrug of buik nadat je seks hebt gehad, hoeft niet direct te wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het kan namelijk ook heel goed een blaasontsteking zijn. Seks is zelfs de grootste risicofactor voor het krijgen van een blaasontsteking.
Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Bacteriën zijn meestal de boosdoeners. Vooral darmbacteriën (Escherina coli) leiden regelmatig tot een ontsteking. Deze bacteriën bevinden zich normaal gesproken in het gebied rond de anus.[ITEMADVERTORIAL]
Afstand
De afstand tussen de anus, de vagina en de ingang van de plasbuis is bij vrouwen klein. Hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijker in de vagina of de plasbuis komen. Als ze via de plasbuis de blaas bereiken, groeit het aantal bacteriën snel. Ze hechten zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen, hierdoor is de kans op een blaasontsteking groter.
Tijdens de seks kunnen bacteriën door het bewegen gemakkelijker in de plasbuis terecht komen. Een condoom maakt hierbij geen verschil. Sommige vrouwen hebben bij een nieuwe partner vaker last van een blaasontsteking na het vrijen. Dit kan zijn omdat je moet wennen aan de bacteriën van de nieuwe liefde. Ook heb je in het begin van een relatie soms meer en heftigere seks.
Voorkomen
Blaasontsteking als souvenir van een fijne vrijpartij is natuurlijk geen goed nieuws. Gelukkig kun je het in veel gevallen voorkomen. Plas altijd na de seks, zodat bacteriën worden weggespoeld. Zorg daarbij dat je de blaas goed leeg plast. Een goede hygiëne is ook belangrijk. Was je niet met agressieve zepen, maar spoel regelmatig met water. Eventueel ook na de seks. Kijk ook uit met (geparfumeerde) massageolie.
Als er echt een duidelijke relatie is tussen de seks en het krijgen van een blaasontsteking, kun je direct na de gemeenschap ook een antibioticum slikken. Een andere mogelijkheid is dat je een recept voor blaasontsteking meekrijgt, zodat je bij beginnende klachten direct met een antibioticakuur kunt beginnen. Overleg dit eerst met je arts.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Nederlandse Vereniging voor Urologie