Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Blaasontsteking. Een sekssouvenir?

Verspreiding van bacteriën

Een branderig gevoel bij het plassen, troebele urine en pijn in de onderrug of buik nadat je seks hebt gehad, hoeft niet direct te wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het kan namelijk ook heel goed een blaasontsteking zijn. Seks is zelfs de grootste risicofactor voor het krijgen van een blaasontsteking.

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Bacteriën zijn meestal de boosdoeners. Vooral darmbacteriën (Escherina coli) leiden regelmatig tot een ontsteking. Deze bacteriën bevinden zich normaal gesproken in het gebied rond de anus.

Afstand

De afstand tussen de anus, de vagina en de ingang van de plasbuis is bij vrouwen klein. Hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijker in de vagina of de plasbuis komen. Als ze via de plasbuis de blaas bereiken, groeit het aantal bacteriën snel. Ze hechten zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen, hierdoor is de kans op een blaasontsteking groter.

Tijdens de seks kunnen bacteriën door het bewegen gemakkelijker in de plasbuis terecht komen. Een condoom maakt hierbij geen verschil. Sommige vrouwen hebben bij een nieuwe partner vaker last van een blaasontsteking na het vrijen. Dit kan zijn omdat je moet wennen aan de bacteriën van de nieuwe liefde. Ook heb je in het begin van een relatie soms meer en heftigere seks.

Voorkomen

Blaasontsteking als souvenir van een fijne vrijpartij is natuurlijk geen goed nieuws. Gelukkig kun je het in veel gevallen voorkomen. Plas altijd na de seks, zodat bacteriën worden weggespoeld. Zorg daarbij dat je de blaas goed leeg plast. Een goede hygiëne is ook belangrijk. Was je niet met agressieve zepen, maar spoel regelmatig met water. Eventueel ook na de seks. Kijk ook uit met (geparfumeerde) massageolie.

Als er echt een duidelijke relatie is tussen de seks en het krijgen van een blaasontsteking, kun je direct na de gemeenschap ook een antibioticum slikken. Een andere mogelijkheid is dat je een recept voor blaasontsteking meekrijgt, zodat je bij beginnende klachten direct met een antibioticakuur kunt beginnen. Overleg dit eerst met je arts.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

13 Comments

Door Johan (niet gecontroleerd) op vr, 09/30/2016 - 17:49

Ik ben een van die zeldzame mannen die zeer regelmatig blaasontsteking had en dan de fijne met een resistente e-coli bacterie. Heb cranberry geprobeerd, de pilletjes van Roter maar uiteindelijk via via aan Buchu thee gekomen. Ben dat elke dag gaan drinken. Stuk goedkoper dan al die preparaten en nog lekker ook.Moet het afkloppen maar sindsdien geen ontsteking meer gehad.

Door Juliette Tomasowa op di, 12/15/2015 - 10:34

Na de antibiotic kuur begonnen metCystiberry van Roter nou pijn was wel weg maar jeetje wat een lucht kwam er bij het plassen...leek wel of ik bij de viskraam stond...te erg...ik neem het niet meer!!!!

Door Juliette Tomasowa op di, 12/15/2015 - 10:34

Na de antibiotic kuur begonnen metCystiberry van Roter nou pijn was wel weg maar jeetje wat een lucht kwam er bij het plassen...leek wel of ik bij de viskraam stond...te erg...ik neem het niet meer!!!!

Door Clairie (niet gecontroleerd) op di, 08/04/2015 - 16:01

Ik ken iemand die meent dat ze blaasontsteking had, omdat ze toen ook buikpijn had, wat zal het nu zijn?

Door Monty5 (niet gecontroleerd) op vr, 12/12/2014 - 12:42

Om te beginnen met een AB kuur zonder zeker te weten dat je een urineweginfectie hebt lijkt mij niet verstandig, want dan ben je zo resistent.
trouwens ook zonder seks kun je vaak een urineweginfectie krijgen, oorzaken te weinig drinken en te lang de plas ophouden.

Door Helene (niet gecontroleerd) op di, 12/09/2014 - 13:14

O ja dat je het even weet... Mijn reactie betrof de opmerkingen van Klaske

Door Helene (niet gecontroleerd) op di, 12/09/2014 - 13:11

Nog nooit eerder gereageerd, maar omdat de opmerkingen zo denigrerend waren ... Wat ik u zou willen laten begrijpen is dat iedereen zijn manier heeft om iets aan te pakken/ op te lossen en waar haalt u het recht vandaan om op deze manier uw kanttekening te plaatsen? Heeft u het totale over-, inzicht? Blijft dat uw opmerkingen weinig elegant zijn.

Door Nancy (niet gecontroleerd) op di, 12/09/2014 - 12:43

Drinkt ze genoeg?hoorde net toevalligop psz dat daar n meisje van 3 4 antibiotica kuren heeft gehad voor de blaas ontsteking.en bij haar is t zo dat ze veel te weinig drinkt

Door redfury (niet gecontroleerd) op di, 12/09/2014 - 09:29

Mijn kind is 5 jaar .hoe komt zij aan een blaas ontsteking dan?

Door klaske (niet gecontroleerd) op di, 12/09/2014 - 08:42

O ja dat je het even weet... homeopatie zit tussen de oren...