Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 29 juni 2017

Wie lopen het risico op een blaasontsteking?

Van kleine kinderen tot zwangere vrouwen

Vaak naar het toilet moeten, een brandend gevoel tijdens het plassen, slechts enkele druppels plassen, troebele urine. Dat wijst op een blaasontsteking. Bij kinderen blijkt het vaak uit andere symptomen: ze voelen zich niet lekker, hebben last van buikpijn of plassen in bed.

Wat zijn precies de symptomen van blaasontsteking? En wie hebben er vooral last van een blaasontsteking?

Symptomen:

 • Pijn in de onderbuik.
 • Vaak moeten plassen.
 • Vaak aandrang hebben om te plassen, terwijl de blaas niet vol is.
 • Brandende pijn tijdens het plassen.
 • Slecht ruikende of troebele urine.
 • Bloed in de urine.

Wie hebben vooral last van blaasontsteking?

 • Kleine kinderen tot twee jaar oud zijn gevoeliger voor blaasontstekingen dan volwassenen, omdat de afstand tussen hun plasbuis en de anus klein is. Op die prille leeftijd hebben jongetjes even vaak blaasontsteking als meisjes.
 • Worden de meisjes ouder, dan maken ze 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens. Volwassen vrouwen lopen zelfs 50 keer zoveel risico als mannen.
 • Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.
 • Zwangere vrouwen hebben vaker last van blaasontsteking.
 • Ook na de menopauze neemt de kans op een blaasontsteking toe. Na de menopauze maken vrouwen nog maar weinig vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aan, het hormoon dat ook de slijmvliezen van de plasbuis in goede conditie houdt. Na de menopauze vermindert de verdediging tegen bacteriën dan ook sterk.
 • Ook incontinentie bevordert het ontstaan van blaasontstekingen.

Waarom hebben mannen zelden blaasontsteking?

Bij volwassen mannen is een blaasontsteking zeldzaam. Bij hen loopt de plasbuis door de penis. De plasbuis is daardoor heel wat langer en ligt veel verder af van de anus.

Bovendien scheidt de prostaatklier bacteriedodende stoffen af. Heeft een man toch klachten van een blaasontsteking, dan gaat het bijna altijd om een prostaatontsteking, die zich tot de blaas heeft uitgebreid.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 04/22/2016 - 08:30

Had al langere tijd last van mijn buik, of er een ballon in zat, een paar keer blaasontsteking gehad, terwijl ik dat anders nooit heb. Nu bleek dat ik een verslapping van de bekkenbodem had en dat hij overactief was, zoiets. Vaak plassen en moeilijk op kunnen houden. Met een bekkenbodemtrainer van de bekkenbodemtherapeute gaat het nu wat beter.

Door À v/d Os (niet gecontroleerd) op do, 04/21/2016 - 23:42

Ik had al enkele jaren last van slechte adem en een specifieke urine geur
La ter bleek ik prostaatkanker te hebben,die is inmiddels verwijderd en meteen was ik van de slechte adem en urinegeur af.