Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 21 augustus 2017

Voorkom een blaasontsteking

Drink voldoende!

Maar liefst één op de twee vrouwen heeft regelmatig last van een blaasontsteking. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat het sap van de cranberry de kans op een blaasontsteking met 50 procent vermindert. Maar wat kun je nog meer doen tegen een blaasontsteking?

Drink veel

Drink anderhalf tot twee liter per dag. Als de eerste symptomen van blaasontsteking zich voordoen, dan moet je dagelijks ongeveer een liter meer drinken dan normaal. Dit zorgt voor een natuurlijke doorspoeling.Vooral aanbevolen om blaasontsteking te voorkomen zijn een glas sap van cranberry's (veenbessen) en twee- tot driemaaldaags een kopje kruidenthee van guldenroede, rozenbottels, berkenblad, jeneverbes of peterselie. Al deze kruiden werken vochtafdrijvend.

Plas regelmatig

Houd je plas niet op, maar ga bij aandrang gelijk naar de toilet. Regelmatig plassen spoelt de bacteriën naar buiten, zodat deze zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.

Draag ondergoed van katoen

Vermijd nauwsluitend nylon ondergoed en panty's en draag geen nauwsluitende (spijker)broeken. Draag het liefste ondergoed van katoen.

Goede hygiëne

Zorg voor een goede hygiëne. Was je onderlichaam van voor naar achter, zodat er geen bacteriën in de plasbuis terechtkomen.

Plassen na seks

Plas direct na het vrijen. Hierdoor worden eventuele bacteriën direct uit de plasbuis gespoeld.

Geen zeep

Was je vagina nooit met zeep! Dit tast de zuurgraad aan. De vagina is zelfreinigend (afscheiding).

Cranberry-extract

Maak de urine extra zuur met een cranberry-extract. De bacteriën kunnen slecht tegen zure urine. Als je al een blaasontsteking hebt, dan kan een kuur met cranberry-extract een natuurlijk alternatief bieden voor een antibioticakuur.

Voedingsadvies

Zorg voor een optimale weerstand door gevarieerde, volwaardige voeding met volop volkorenproducten. Eet verse groenten, fruit en salades met wat geraspte mierikswortel, waterkers, tuinkers en Oost-Indische kers. Vermijd scherpe specerijen, ijskoude dranken en alcohol.

Reactie toevoegen

13 Comments

Door Annemarie (niet gecontroleerd) op zo, 07/23/2017 - 10:23

Eh... Ja, ik denk dat iedereen wel weet dat er in de natuur gifstoffen voorkomen. Maar wat heeft dat hiermee te maken? Bovenstaande adviezen op gezondheidsnet zijn naar mijn ervaring heel goed.

Door Annemarie (niet gecontroleerd) op zo, 07/23/2017 - 10:16

Ik heb 30 jaar ervaring hiermee, en inderdaad: antibiotica helpt. Maar helaas niet voor de weerstand, dus de volgende keer heb je meteen weer een ontsteking te pakken. Ga zo door en er blijft niks over van je darmflora. Ik heb betere ervaringen met cranberry en zwarte bes. Door natuurlijke remedies verbetert je weerstand en heeft je darmflora niet te lijden. De blaasontsteking blijft dan veel langer weg. Maar als het te heftig is toch die antibiotica pakken, dat dan wel weer.

Door Voedingscentrum (niet gecontroleerd) op za, 07/08/2017 - 15:54

Maria

Als iets natuurlijk is is het nog niet persé goed.
Natuurlijke gifstoffen komen van nature voor, meestal in kleine hoeveelheden, in sommige planten, algen, paddenstoelen en schimmels. Ze komen via algen ook voor in vis en schelpdieren. Natuurlijke gifstoffen beschermen de planten en dieren veelal tegen ziekten en natuurlijke vijanden.
Mensen kunnen natuurlijke gifstoffen binnenkrijgen via groenten, kruiden, vis, schelpdieren, beschimmeld voedsel en paddenstoelen.
Voorbeelden van natuurlijke gifstoffen
Plantengifstoffen (fytotoxinen), zoals glycoalkaloïden (solanine en tomatine), glucosinolaten, fenolen, cyanogenen, lectinen, en biogene aminen. Hieronder vallen ook de plantaardige aromastoffen, zoals safrol, estragol, methyleugenol, glycyrrhizine en coumarine.
Algengifstoffen (fycotoxinen), zoals saxitoxine en ciguatoxine.
Schimmelgifstoffen (mycotoxinen), zoals aflatoxine, fumonisine en ergot alkaloïden.
Paddenstoelengifstoffen, zoals amatoxine, muscarine, coprine en agaritine.

Allemaal natuurlijke stoffen!!

Door Lieke (niet gecontroleerd) op za, 07/08/2017 - 15:48

Cranberries zijn gezond. Vitamines, d-mannose... Voorkomen ontsteking: doen!
De gedachte dat je beter met "natuurlijke" middelen een ontsteking te lijf kunt gaan is echter naïef. Alle planten bevatten gif, alle planten beschermen zich tegen vraat door dit natuurlijke gif. Cranberries bevatten dus ook natuurlijke toxines... net als alle andere planten, in hun vruchten en ook alle groenten.

Wij beschermen onszelf tegen te veel gif door gevarieerd te eten. Dat beveelt het voedingscentrum ons aan maar ook onze eigen natuur is daarop vanzelf ingesteld. Immers, een dag boerenkool is heerlijk maar elke dag: dat komt je de neus uit.

Een ontsteking zo snel mogelijk effectief bestrijden, voorkomt dat je nierschade krijgt. Dat wil je echt niet krijgen. Ga dus niet kwakzalveren met cranberries als je een ontsteking hebt!! Vraag de dokter en maak je antibioticumkuur af.
Succes
Bron Voedingscentrum

Door els (niet gecontroleerd) op di, 04/25/2017 - 16:45

na 6 anti biotica kuren in 4 maanden, 2 flesjes reneel van 100 ml, nu aan de d-mannose in combinatie met vit c, advies was 3x 1000 mg per dag. is dit niet teveel? maar het helpt wel

Door Toon Verstraaten (niet gecontroleerd) op za, 11/05/2016 - 09:46

De bessen op getoonde foto geven een verkeerd beeld van cranberries, het zijn m.i. rode bessen die ook verfrissend en gezond zijn. Onze verse cranberries zien er aanmerkelijk anders uit.

Door Maria (niet gecontroleerd) op ma, 08/01/2016 - 21:48

Ondanks de berichtgeving over cranberry's: bij mij helpt het fantastisch! en ik ben ervaringsdeskundige! Heb zojuist een blaasontsteking achter de rug en met cranberrydragees van Flinndal, puur natuur en spoelingen met kamille, waren de klachten binnen enkele dagen weg. Helemaal geen anti-bioticum, beslist niet nodig en onnodige belasting voor het lichaam (naam betekent: tegen het leven, dus liever niet) en met natuurlijke middelen prima te verhelpen!

Door Erik (niet gecontroleerd) op wo, 09/23/2015 - 21:23

D-mannose komt in wel meer bessen voor.

Door Babs (niet gecontroleerd) op wo, 09/23/2015 - 18:16

D-mannose is een stof die voorkomt in de cranberry.

Door jeroen (niet gecontroleerd) op do, 06/18/2015 - 09:04

Ik betwijfel de juistheid van dit artikel: Cranberry maakt je lichaam zuurder; en de Ecoli bacterie (de veroorzaker van 90% van de blaasontstekingen) gedijt prima in een zuurder milieu. Vicieuze cirkel dus. Afgezien van een AB kuur (die je zeker niet te vaak moet nemen) is blaasontsteking prima te behandelen met Dmannose: dit pakt de Ecoli in, waardoor je m simpel uitplast. geheel natuurlijk. Het heeft duizenden vrouwen geholpen. Let wel op een goede zuivere Dmannose

[Ingekort door de Redactie]