Voorkom een blaasontsteking

Drink voldoende!

Getty Images

Maar liefst één op de twee vrouwen heeft regelmatig last van een blaasontsteking. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat het sap van de cranberry de kans op een blaasontsteking met 50 procent vermindert. Maar wat kun je nog meer doen tegen een blaasontsteking?

Drink veel

Drink anderhalf tot twee liter per dag. Als de eerste symptomen van blaasontsteking zich voordoen, dan moet je dagelijks ongeveer een liter meer drinken dan normaal. Dit zorgt voor een natuurlijke doorspoeling. Vooral aanbevolen om blaasontsteking te voorkomen zijn een glas sap van cranberry's (veenbessen) en twee- tot driemaaldaags een kopje kruidenthee van guldenroede, rozenbottels, berkenblad, jeneverbes of peterselie. Al deze kruiden werken vochtafdrijvend.

Plas regelmatig

Houd je plas niet op, maar ga bij aandrang gelijk naar de toilet. Regelmatig plassen spoelt de bacteriën naar buiten, zodat deze zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Zo plas je je blaas goed leeg.

Draag ondergoed van katoen

Vermijd nauwsluitend nylon ondergoed en panty's en draag geen nauwsluitende (spijker)broeken. Draag het liefste ondergoed van katoen.

Goede hygiëne

Zorg voor een goede hygiëne. Was je onderlichaam van voor naar achter, zodat er geen bacteriën in de plasbuis terechtkomen.

Plassen na seks

Plas direct na het vrijen. Hierdoor worden eventuele bacteriën direct uit de plasbuis gespoeld.

Geen zeep

Was je vagina nooit met zeep! Dit tast de zuurgraad aan. De vagina is zelfreinigend (afscheiding).

Cranberry-extract

Maak de urine extra zuur met een cranberry-extract. De bacteriën kunnen slecht tegen zure urine. Als je al een blaasontsteking hebt, dan kan een kuur met cranberry-extract een natuurlijk alternatief bieden voor een antibioticakuur.

Voedingsadvies

Zorg voor een optimale weerstand door gevarieerde, volwaardige voeding met volop volkorenproducten. Eet verse groenten, fruit en salades met wat geraspte mierikswortel, waterkers, tuinkers en Oost-Indische kers. Vermijd scherpe specerijen, ijskoude dranken en alcohol.

Auteur