woensdag, 29 juni 2022

Blinde voelt niet zomaar beter dan ziende

Blindgeboren kinderen van 7 tot 12 jaar zijn nog niet beter in een tast-taak dan ziende kinderen. Ze hebben wel een beter werkgeheugen en kortetermijngeheugen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ans Withagen van de Radboud Universiteit Nijmegen

Withagen ontwikkelde een test waarmee de tactiele vaardigheden gemeten kunnen worden. Het verbaasde haar enorm dat kinderen die nooit hebben kunnen zien, niet beter zijn dan ziende kinderen in het op de tast verkennen van een onbekend voorwerp. Beide groepen volgen dezelfde strategieën en zijn even snel en nauwkeurig. Blinde kinderen bleken wel een beter werkgeheugen en kortetermijngeheugen te hebben dan leeftijdsgenoten die wel kunnen zien.

Onderwijs
Volwassen blindgeborenen zijn niet beter, maar wél veel sneller dan ziende volwassenen in het op de tast verkennen van de exacte vorm van objecten.

Withagen maakt daar een belangrijke kanttekening bij: "Die volwassen blinden zijn allemaal nog opgeleid aan de gespecialiseerde blindeninstituten. We moeten ervoor zorgen dat de blinde kinderen die nu naar gewone scholen gaan, ook de hulp krijgen die ze nodig hebben om dat tactiel functioneren optimaal te ontwikkelen. De door mij ontwikkelde en gevalideerde test is daarbij een hulpmiddel om vast te stellen welke vaardigheden kinderen beheersen en welke lastig zijn".

Beter werkgeheugen
Het goed en snel kunnen voelen blijft belangrijk, want het op de tast de wereld verkennen doet een groot beroep op het geheugen.

"Wij zien een tafel in één blik, voor blinden is dat een serie voelbewegingen achter elkaar. Ook bij braillelezen moet je onthouden wat je net gevoeld hebt – je hebt geen overzicht en kunt niet terugkijken. Voor het eerst heb ik kunnen aantonen dat niet alleen het kortetermijngeheugen maar ook het werkgeheugen van blinde kinderen beter ontwikkeld is dan van ziende leeftijdsgenoten", aldus Withagen.