Bestraald en toch een borstverkleining?

Getty Images

Onlangs ben ik bestraald in mijn borstgebied aan de rechterkant, ook mijn lymfen zijn toen bestraald. Kan ik dan toch een borstverkleining ondergaan?

Anoniem

Werner Beekman, plastisch chirurg:

Na een bestraling kan er zeker een borstverkleining plaatsvinden, als er voldoende tijd tussen de bestraling en de operatie ligt.

De ingreep kan niet vlak na de bestraling worden toegepast. Door één of meerdere bestralingen vermindert namelijk de microscopische doorbloeding van de huid en onderliggend weefsel. Deze doorbloeding is noodzakelijk voor het genezingsproces na de operatie. Ook kan de huid en het onderliggend weefsel na een bestraling stugger aanvoelen en dus minder plooibaar zijn. Bij een borstverkleining is het belangrijk dat het weefsel soepel is en daardoor makkelijk te hanteren. Zo kan er een nieuwe borstvorm worden gemaakt.

Na de bestraling duurt het een tijd tot een aanvankelijk stug aanvoelende huid weer enigszins soepel aanvoelt. Dit kan soms een jaar duren. Bovendien kan het vocht lang vast worden gehouden in het operatiegebied en de arm aan die kant, omdat de lymfebanen minder goed werken en geen vocht afdrijven. Ook het zwellen van een operatiegebied zal de genezing vertragen. Om een goed antwoord op uw vraag te geven, lijkt het mij het beste dat u een afspraak maakt op mijn polikliniek in de Tergooiziekenhuizen, locatie Hilversum.

 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!