Borstamputatie. En dan?

Van reconstructie tot aangepaste kleding

Getty Images

Een borstamputatie is soms onderdeel van de behandeling van borstkanker. Amputatie van een van de borsten kan noodzakelijk zijn om de tumor te verwijderen. Zo'n borstamputatie is vaak erg confronterend, maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de nadelen te beperken.

Wie borstkanker heeft, krijgt naast de enorme schrik en spanning te maken met een hoeveelheid aan keuzes. Dat begint al met de keuze voor een behandelingsvorm: opereren, al dan niet met bestraling en/of chemotherapie. Soms is het daarbij medisch niet mogelijk een borstamputatie (verwijdering van de hele borst) te voorkomen.[ITEMADVERTORIAL]

Verschillende opties

Bij een borstamputatie wordt de hele borstklier met de huid en het vetweefsel verwijderd. De borstspieren blijven intact, tenzij de tumor in de spier is gegroeid, maar dat komt niet vaak voor.

Bij zo'n amputatie dienen nieuwe keuzemogelijkheden zich aan. Want hoe ga je om met een geamputeerde borst? Wil je je borst 'weer terug' of kies je ervoor te accepteren dat je een borst minder hebt?

Wanneer je ervoor kiest om weer met twee borsten door het leven te willen gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Bij die opties geldt trouwens dat jouw persoonlijke situatie veel invloed heeft op wat precies mogelijk is. Je artsen zullen jou hier uiteraard bij kunnen adviseren.

Borstreconstructie/cosmetische chirurgie

Je kunt ervoor kiezen je borst te laten reconstrueren door een plastisch chirurg. Dit kun je op verschillende tijdstippen doen en op verschillende manieren. Sommige vrouwen vinden het prettig om de reconstructie (als het mogelijk is) tijdens dezelfde operatie te laten plaatsvinden als de amputatie, anderen kiezen er liever voor eerst het gemis van hun borst te verwerken en eventueel later een reconstructie te laten doen.

Als je na een borstamputatie wordt bestraald, is het sowieso beter om een paar jaar te wachten met de reconstructie. De huid en het borstweefsel kunnen dan voldoende herstellen van de bestraling. Er zijn diverse manieren van reconstructie mogelijk. Zo kun je kiezen voor een reconstructie met een inwendige prothese, dat is in de meeste gevallen een siliconenborst met siliconengel.

Ook kun je kiezen voor een reconstructie met lichaamseigen materiaal. Met weefsel van je rug, buik of bil wordt dan een nieuwe borst gecreëerd. Hoewel bij deze laatste manier geen lichaamsvreemde materialen - zoals siliconen - worden gebruikt, is de operatie groter en heb je meer littekens. Ook is de ervaring met deze techniek niet in elk ziekenhuis hetzelfde. Laat je dus goed informeren.

Uitwendige prothese

Sommige vrouwen willen liever, al dan niet tijdelijk, een uitwendige prothese dragen. Het is belangrijk je in zo'n geval eerst goed te laten voorlichten. Niet alleen over de veelheid aan mogelijke protheses (symmetrisch, asymmetrisch, maatprotheses, lichtgewichtprotheses enzovoort), maar ook over de ervaringen met het dragen van zulke protheses.

De vrijwilligers van BorstkankerVereniging Nederland kunnen je hier uitstekend bij helpen: ze zijn ervaringsdeskundig, opgeleid om je voor te lichten en op de hoogte van de laatste stand van zaken op prothesegebied. Met alle informatie die je van hen krijgt, kun je een afgewogen keuze maken en vervolgens eventueel een verkooppunt bezoeken om een prothese te kopen.

Aangepaste kleding

Er zijn ook genoeg vrouwen die ervoor kiezen hun veranderde lichaam te accepteren zoals het is. Voor hen dus geen borstreconstructie of prothese. Maar zeker deze vrouwen kunnen problemen hebben met het vinden van geschikte kleding.

Ook voor deze vrouwen is er een kledinglabel: Lobstar. Speciaal ontwikkeld dóór vrouwen met een borst minder vóór vrouwen met een borst minder. Deze modieuze kleding is bedoeld om de asymmetrie die is ontstaan door het ontbreken van een borst meer in evenwicht te brengen.

Auteur