Voor jou en je naasten, tijdens én erna
Elk jaar krijgen gemiddeld 16.860 vrouwen en 140 mannen de diagnose borstkanker. En dat brengt naast een heleboel emotie ook de nodige vragen met zich mee. Over de ziekte zelf, maar ook over het behandeltraject, over hoe het nu moet met je werk of je gezin en over het herstel en de tijd daarna. Antwoord op al die vragen en nog veel meer vind je in Het Borstkankerhandboek. Voor jezelf én voor je naasten. We geven drie exemplaren weg.
Na de diagnose borstkanker richten veel mensen zich tot Dr. Google om antwoord op hun vragen te vinden. Maar online is de informatie versplinterd en ook vaak onjuist. En boeken over het complete behandeltraject zijn er al helemaal niet. Dat ervoer ook Anna van Wittenberghe, die in 2019 borstkanker kreeg. Omdat het boek dat zij toen wilde lezen onvindbaar was, schreef ze het zelf. Het Borstkankerhandboek geeft inzicht in de soorten borstkanker, de behandelingen, en hoe je een ziekenhuis uitzoekt. Maar dat niet alleen. Het gaat ook over wat je te wachten staat wanneer je 'klaar' bent met de behandelingen. Want voor jou is het nog niet klaar. En voor je omgeving evenmin. Je vraagt je misschien af of er ooit nog een dag komt dat je er niet aan hoeft te denken; een dag dat de borstkanker niet meer als een schaduw met je meeloopt. In Het Borstkankerhandboek komen naast alle medische vragen ook alle onverwachte en onbekende sociale, emotionele en psychische aspecten aan bod.
Borstkanker en behandeling
Het eerste deel van Het Borstkankerhandboek gaat over wat borstkanker is, wat er bij een diagnose komt kijken, welke vormen van borstkanker er zijn en welke behandelingen er zijn. Want er is 'gewone' borstkanker, erfelijke aanleg borstkanker en familiaire aanleg borstkanker. Hoe zit dat nu met je DNA? Waarom krijgt de een het wel en de ander niet? Maar in die eerste hoofdstukken lees je ook wat je kunt doen voor je aan je behandeling begint waardoor je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt als je weer thuis bent uit het ziekenhuis. Je kunt namelijk vooral heel wat regelen, waardoor je je straks volledig kunt richten op je herstel. Je vindt ook hoofdstukken over jonge vrouwen en borstkanker en vrouwen van boven de vijftig en borstkanker en uitgezaaide borstkanker. Bovendien wordt er ingegaan op risico- en lifestylefactoren en uitgezaaide borstkanker.
Praktische gedeelte
Het tweede deel van het boek gaat over alles waarmee je na de operatie en eventuele chemotherapie en/of bestraling te maken krijgt. En ook hoe je het aan mensen in je omgeving vertelt: aan je gezin, familie, vrienden en collega's. In dit deel staan ook praktische zaken, zoals over omgaan met emoties. Het verhaalt over hulp en therapie. Door instanties, maar ook door therapeuten en coaches en lotgenotencontact. Ook werk en re-integratie komt in dit gedeelte van het boek aan bod. Hoe en wanneer ga je weer aan het werk? Wat mag jij verwachten van je werkgever en wat moet je doen als de reguliere arboarts vindt dat jij best wel weer aan het werk kan, terwijl je 's morgens bijna je bed niet uit kunt komen. Nog afgezien van de staat van je cognitieve vermogens of je chemobrein. Hoe pak je je re-integratie zo aan dat je niet na een paar maanden compleet opgebrand bent? Ook de financiele kant wordt besproken; wat bijvoorbeeld als je zzp'er zonder partner bent en al je inkomsten weggevallen zijn.
Zaken waar je nog nooit over had nagedacht
Dit is ook het gedeelte waarin bijvoorbeeld recepten staan die je gemakkelijk kunt maken en invriezen, maar waar ook wordt ingegaan op welke voedingssupplementen wel en welke beslist niet mogen wanneer je chemo of radiotherapie krijgt of net hebt gehad. Ook vragen waar je niet aan dacht komen aan bod: bijvoorbeeld welke cosmeticaproducten kun je het beste gebruiken en welke haarverzorgingslijnen bevatten geen schadelijke stoffen? Er wordt uitgelegd waarom je beter vóór je behandeling naar de tandarts kunt gaan, waarom je eerst pasfoto's moet maken, hoe je je het beste kunt ontspannen en hoe je je paniek onder controle kunt houden. Allemaal praktische handvatten die je direct in de praktijk kunt toepassen.
Ervaringsverhalen en dingen waar je blij van wordt
Het Borstkankerhandboek is een lijvig boek, het telt maar liefst 383 pagina's. De theorie wordt afgewisseld met openhartige verhalen van veertien vrouwen en een man die borstkanker hebben gehad. Verhalen die je raken, maar die ook inspirerend en hoopgevend zijn. Het boek bevat tevens een overzicht van interessante websites, wetenschappelijke onderzoeken, en recepten waar je blij van wordt. Verder is het boek gelardeerd met grappige illustraties van Sorlyn van Wittenberghe. Dit boek is niet alleen voor vrouwen en mannen met borstkanker, maar ook voor hun gezinsleden, vrienden, collega’s en familie. Om steun te krijgen én te geven.
Anna van Wittenberghe is oud-hoofdredacteur en freelance redacteur van diverse lifestylebladen, (tekst)schrijver en vertaler, Zij vertaalde en bewerkte vele The New York Times-bestsellers op het gebied van gezondheid, psyche en voeding. In 2019 kreeg ze zelf de diagnose borstkanker.
Winnen?
We mochten drie exemplaren van Het Borstkankerhandboek weggeven. De winnaars hebben inmiddels persoonlijk bericht gehad.