maandag, 23 mei 2022

IORT

Bij de behandeling van borstkanker wordt de tumor gewoonlijk operatief verwijderd. Na een borstsparende operatie wordt de patiënt meestal zes weken lang bestraald. Dit is een gebruikelijke techniek, die echter ongewenste bijwerkingen kan hebben en de kwaliteit van leven kan aantasten. Intraoperative Radiation Therapy (IORT) is een nieuwe kankertherapie waarbij een tumorlocatie of aanwezige tumor tijdens een operatie met een elektronenbundel wordt bestraald. 
 
IORT biedt tal van voordelen boven conventionele radiotherapie, zoals: 
•De bestraling volgt onmiddellijk na verwijdering van de tumor
•De arts heeft een direct zicht op het tumorlocatie
•Gevoelige organen in het bestralingsveld, zoals het hart en de longen, kunnen worden beschermd
 
Bij een borstsparende operatie, of lumpectomie, wordt een insnede in de borst gemaakt. Het borstweefsel wordt losgemaakt van de borstspier eronder en de huid erboven. De tumor en een rand van het omringende normale weefsel worden verwijderd. 
 
Vervolgens wordt een schijf van beschermend materiaal onder het borstweefsel geplaatst om de dieper liggende weefsels te beschermen tegen de bestralingsbundel. De Novac 7, een mobiel bestralingsapparaat, wordt geïnstalleerd en via een buis met het borstweefsel verbonden.
 
Gedurende gemiddeld minder dan twee minuten zendt het apparaat een hoge dosis  straling naar het tumorlocatie. De bundel doodt de eventueel achtergebleven tumorcellen in de omgeving om te voorkomen dat de borstkanker zal terugkeren.
 
De schijf wordt verwijderd en de borst wordt gesloten met hechtingen. Met omringend borstweefsel wordt het gebied waar de tumor verwijderd is, opgevuld. 
 
Een lumpectomie met IORT verlengt de totale operatie, die gemiddeld een uur duurt, met ongeveer een half uur. IORT kan echter vaak conventionele bestraling vervangen, waardoor de patiënt haar normale leven sneller kan hervatten.
Trefwoorden: