donderdag, 23 januari 2020

Coeliakie Vereniging start eigen diëtistennetwerk

NIJKERK - De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV), de patiëntenvereniging voor mensen met een glutenvrij dieet, gaat woensdag van start met een eigen diëtistennetwerk. Dit is een reactie op de bezuinigingen binnen de gezondheidszorg, waarbij de diëtist uit het basispakket van de ziektekostenverzekering is gehaald.

Dankzij het initiatief kunnen leden van de NCV met korting naar de gespecialiseerde diëtist.

Specialistische kennis
Diëtisten, aangesloten bij het netwerk, krijgen trainingen om optimaal advies aan mensen met een glutenvrij dieet te kunnen geven. Dat laatste is nodig omdat te vaak blijkt dat er weinig specialistische kennis aanwezig is over dit dieet bij veel diëtisten.

Het aantal mensen dat om medische redenen een glutenvrij dieet moeten volgen neemt in hoog tempo toe. Dat ligt onder meer aan de toename van het aantal patiënten met coeliakie of dermatitis herpetiformis (DH) in Nederland.

Glutenvrij dieet
Het glutenvrije dieet is de enige behandeling voor mensen met coeliakie. Veel mensen denken dat het weghalen van gluten uit het dieet de oplossing is. Een glutenvrij dieet is echter meer dan dat: het is goed letten op de juiste vervangende producten en er voor zorgen dat gekozen wordt voor glutenvrij gemaakte producten die niet teveel vet, zout of suiker bevatten.

Niet vergoed
Mensen met coeliakie krijgen de meerkosten voor het glutenvrij dieet niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bianca Rootsaert, directeur van de NCV: "We hebben van de nood een deugd gemaakt. Nu dieetzorg uit het basispakket is gehaald vrezen wij dat veel minder mensen met coeliakie gebruik maken van een diëtist. Door een eigen netwerk van diëtisten op te bouwen waar wij onze leden actief naar doorverwijzen voor kwalitatief hoogstaand dieetadvies tegen een gereduceerd tarief, bieden wij onze leden een grote meerwaarde."

Vangnet
De koepel van patiëntenorganisaties (NPCF), ondersteunt het initiatief. Directeur Wilna Wind: "Dit is een goed voorbeeld van hoe patiënten zelf, via hun vereniging, tot waardevolle initiatieven komen om de huidige veranderingen het hoofd te bieden. Dit initiatief biedt een vangnet voor patiënten die vanwege te hoge eigen kosten zorg gaan mijden en het geeft een impuls voor diëtisten om hun zorg voor mensen met coeliakie verder te verbeteren." 

De cijfers
Coeliakie is een aandoening die te vaak niet of te laat wordt gediagnosticeerd: 1 op de 100 mensen in Nederland heeft coeliakie, slechts 1 op de 800 weet dit. De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft ruim 13.000 leden. Het doel van de NCV is om haar leden te voorzien van informatie en ondersteuning. Daarnaast wil de NCV het glutenvrije dieet beter onder de aandacht te brengen en diagnosestelling bevorderen.