Buikwandcorrectie

Getty Images

Bij een buikwandcorrectie wordt overtollig vet rond de buik weggehaald. Deze ingreep wordt ook wel buikplastiek genoemd.

Iemand kan een buikwandcorrectie, ook wel buikplastiek genoemd, laten uitvoeren als er sprake is van overtollig vetweefsel in de buik, dat ondanks buikspieroefeningen niet afneemt, of bij loszittende of verzakkende huid op de buik, of als de buikspieren door zwangerschap zijn verslapt.

Tijdens een buikplastiekoperatie wordt net boven de schaamstreek een lange, horizontale incisie van heup tot heup gemaakt, en een tweede incisie rondom de navel, zodat deze vrij komt te liggen. De buikhuid wordt vanuit de buikwand opgetrokken tot de navel of helemaal tot aan de ribben. Daarbij wordt het overtollige vet verwijderd.

Uitgerekte of verzwakte buikspieren worden aangespannen en met hechtingen vastgezet. Dan wordt overtollige huid verwijderd. Ten slotte wordt de overgebleven buikhuid over de buik heen getrokken en wordt de incisie met hechtingen gesloten. Bij totale buikplastiek wordt er voor de navel een nieuwe opening gemaakt.

Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de operatie met de dokter moeten worden besproken.

Auteur 
  • Redactie