Liposuctie

Getty Images

Bij liposuctie wordt lichaamsvet weggezogen.

Soms heeft iemand wel het juiste gewicht, maar zit er op bepaalde plaatsen te veel vet, waartegen verstandig eten en lichaamsbeweging niets meer uithalen. Hierdoor kan de onderlinge verhouding van bepaalde lichaamsdelen verstoord lijken. In zulke gevallen kan liposuctie een oplossing zijn.

Bij liposuctie maakt de chirurg kleine insnijdingen (incisies) van ruim een halve centimeter in de delen van het lichaam waar de problemen zich voordoen. Door de incisies heen wordt een hol buisje (canule) in het vetweefsel gestoken. Vaak geeft de canule ultrageluidsgolven af, waardoor de vetcellen uit elkaar vallen. In feite maakt het ultrageluidapparaat het vet vloeibaar, waardoor er meer vet kan worden verwijderd. Tijdens de behandeling beweegt de arts de canule onder de huid heen en weer, en daarbij zuigt een vacuümpomp het vloeibare vet weg.

Liposuctie is wel effectief en kan op verschillende lichaamsplekken tegelijk worden uitgevoerd, maar het is geen alternatief voor afvallen door verstandig eten en lichaamsbeweging. Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de behandeling met de dokter moeten worden besproken.

Auteur 
  • Redactie