Lumbale chirurgie

Getty Images

Letsel aan de lumbale wervelkolom (onderste deel van de wervelkolom) is de meest voorkomende rugbeschadiging. Het wordt verholpen door lumbale chirurgie.

De wervelkolom bestaat uit 33 wervels die het ruggenmerg bescherming bieden en de lichaamsromp stabiliteit geven. Het onderste deel van de wervelkolom wordt de lumbale wervelkolom genoemd. In dit gebied bevinden zich vijf wervels. Dit zijn de grootste wervels van de ruggengraat.

Letsel aan de lumbale wervelkolom is de meest voorkomende rugbeschadiging, aangezien dit de plek is waarop het lichaamsgewicht de meeste druk legt en omdat dit lichaamsdeel een rol speelt in bijna alle lichaamsbewegingen. Door ernstig letsel, of herhaaldelijk optredend licht letsel, kunnen delen van de lumbale wervelkolom schade oplopen.

Voor het verlichten van rugpijn zijn verschillende behandelingen mogelijk. Wanneer alle niet-operatieve methoden hebben gefaald, kan lumbale chirurgie uitkomst bieden. Er zijn verschillende soorten lumbale operaties, zoals bottransplantatie, lumbale laminectomie en lumbaalfusie.

Veel patiënten ervaren onmiddellijk na de operatie verbetering, maar om optimaal van de operatie te profiteren is het noodzakelijk enkele maanden te revalideren.

Auteur 
  • Redactie