Permanente vulling tegen rimpels?

Getty Images

Ik begin nogal wat rimpels in mijn gezicht en op mijn voorhoofd te krijgen. Ik wilde die graag laten vullen, maar ik heb gehoord dat rimpelvullers gevaarlijk kunnen zijn. Dat het helemaal verkeerd uit kan pakken als dat fout toegepast wordt. Is dat zo? Hoe weet ik of mijn plastisch chirurg dat wel kan?

Ellen

Werner Beekman, plastisch chirurg:

Rimpels in het gezicht kunnen in rust aanwezig zijn, of bij het aanspannen van de gezichtsspieren tijdens het fronsen of turen, lachen of boos kijken. In het eerste geval komen de rimpels of plooien in aanmerking om opgevuld te worden, in het tweede geval zal de spier plaatselijk moeten worden uitgeschakeld door een botoxinjectie, soms is een combinatie van beide behandelingen noodzakelijk.

Nog niet zo lang geleden werden veelvuldig permanente rimpelvullers aangeboden door de behandelend artsen. De laatste tijd ontstaat er een tendens naar afbreekbare rimpelvullers vanwege de bijwerkingen die blijvende vullers kunnen hebben. Veel van die bijwerkingen kunnen worden veroorzaakt door het niet in de juiste laag inbrengen van de vuller. Het lichaam kan hier op reageren, soms pas na jaren. Er ontstaan dan vrij harde zwellingen op de plaatsen van de vroegere injecties.

Deze zwellingen worden granulomen genoemd en zijn moeizaam te behandelen. In het algemeen geldt dat blijvende vullers diep onder de huid moeten worden gespoten en tijdelijke vullers meer oppervlakkiger, soms zelfs in de huid zelf. Veel van de complicaties zijn ontstaan omdat de blijvende vullers té oppervlakkig zijn gespoten in de huid zelf. Op zich zijn er nu afbreekbare injecteerbare rimpelvullers te verkrijgen die zeker één tot anderhalf jaar na de behandeling voldoende vulling geven met een minimale kans op het ontstaan van granulomen.

Wat betreft botox doen er veel indianenverhalen de ronde. Met name de uitdrukkingsloze gezichten, zonder enige tekenen van mimiek doen veel potentiële patienten huiveren. Botox kan zeer goed lokaal worden toegepast, zonder de mimiek en karakter van het gezicht aan te tasten. De best behandelbare gebieden zijn die rond de ogen, het voorhoofd en de fronsrimpel. Zowel de rimpelvullers als botox worden met dunne naaldjes ingebracht. Tijdelijk kan er een zwelling ontstaan die de volgende dag weer is verdwenen.

Op de vraag of jouw plastisch chirurg het kan, zeg ik: vraag het hem gewoon welke middelen hij gebruikt en hoe vaak. Als je er niet uitkomt, ben je welkom op mijn spreekuur in de Tergooiziekenhuizen, locatie Hilversum.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.