Plastische chirurgie: borstvergroting

Siliconen boven of onder de borstspier

Getty Images

De redenen om een borstvergroting te overwegen, verschillen per persoon. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt. Een borstvergroting is een relatief eenvoudige operatie. Hieronder worden de drie meest gebruikte manieren uitgelegd. Iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Borstvergroting boven de borstspier

Een borstvergroting boven de borstspier geeft een natuurlijk resultaat, omdat de implantaten met je lichaam kunnen meebewegen en zich op de plek bevinden waar je eigen borstweefsel zich ook bevindt.

Omdat vrouwen met kleine borsten vaak minder eigen borstweefsel hebben, bestaat er een kleine kans dat bij deze methode de rand van de prothese voelbaar of zichtbaar wordt. Dit kan een reden zijn om deze methode niet toe te passen.

Plaatsing boven de borstspier is vooral aan te bevelen bij vrouwen die een grote cupmaat willen, die slappe borsten hebben of vrouwen die fanatiek sporten.

Borstvergroting onder de borstspier

Plaatsing van siliconen onder de borstspier wordt vaak toegepast bij vrouwen met kleine borsten. Wanneer weinig borst-, vet- of klierweefsel aanwezig is, geeft deze manier een mooier resultaat.

De kans dat je de protheserand kunt zien of voelen is kleiner dan bij plaatsing boven de borstspier. Deze methode is de eerste twee weken pijnlijker dan plaatsing boven de borstspier.

Wanneer het implantaat onder jouw borstspier geplaatst wordt, zullen je borsten minder natuurlijk bewegen. Wanneer je je borstspier aanspant, zal de vorm van de prothese iets veranderen en wanneer je ligt zullen jouw borsten minder natuurlijk vallen.

Bij de meeste vrouwen gaan borsten in de loop der jaren meer hangen. De prothese daalt echter niet mee, waardoor je een kleine kans hebt op een 'dubbele' borst.

Dual plane

Bij een dual plane borstvergroting wordt het implantaat half onder en half boven de borstspier geplaatst. Dit is een manier die de nadelen van bovenstaande methoden vermindert en de voordelen combineert.

De borst kan natuurlijk bewegen zonder dat de rand van de prothese zichtbaar is. Ook beweegt de prothese niet bij het aanspannen van de borstspier.

Deze methode wordt de laatste tijd steeds meer toegepast, vooral bij vrouwen met minder camouflage, dat wil zeggen weinig eigen borst- of vetweefsel.

Minder risico's

De risico's bij een borstvergroting zijn de laatste jaren enorm afgenomen. De kans op infectie, kapselvorming of lekkage is heel erg klein. De technieken en materialen zijn enorm verbeterd.

Het risico op overmatige kapselvorming is kleiner geworden, dankzij de nieuwe implantaten met een ruw oppervlak. Infecties komen zelden voor en met de huidige protheses met een hoog cohesieve gel zijn lekkages tot een minimum beperkt. Bovendien geven fabrikanten vaak garantie op de prothese.

Auteur 
  • Redactie