zondag, 14 augustus 2022

Plastische chirurgie verbetert zelfvertrouwen

Mensen die plastische chirurgie ondergaan hebben na de behandeling meer plezier in het leven. Daarbij neemt ook de tevredenheid en het zelfvertrouwen toe.

Dat stellen onderzoekers van de Ruhr-universiteit van Bochum en de Universiteit van Basel. De studie onder bijna 550 mensen die plastische chirurgie ondergingen, is de grootste in zijn soort. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Psychological Science.

Studie
De onderzoekers wilden weten of mensen die kiezen voor plastische chirurgie verschillen van andere mensen. Ze vergeleken 544 plastisch chirurgische patiënten, met 264 mensen die eerst een operatie wilden, maar er uiteindelijk toch van afgezien hadden en 1000 personen die nooit interesse hebben gehad voor een plastisch chirurgische ingreep.

De wens voor een cosmetische operatie was vooral aanwezig bij jonge vrouwen met een bovengemiddeld inkomen. Qua gezondheid en psychologische factoren was er weinig verschil tussen de drie groepen.

Verwachtingen
De meeste mensen die kozen voor plastische chirurgie hadden hele realistische doelen met de nadruk op zich beter voelen en meer zelfvertrouwen. Na de operatie, ook op de lange termijn, bereikten ze deze doelen ook. Daarbij voelden de mensen die de ingreep ook daadwerkelijk ondergaan waren zich gezonder, aantrekkelijker en minder gespannen dan de personen die uiteindelijk toch van de operatie afzagen. De onderzoekers vonden geen negatieve psychologische effecten.

Bron(nen):