Wenkbrauw- en voorhoofdslift

Jonger uiterlijk met kijkoperatie

Getty Images

Als de wenkbrauwen wat 'afgezakt' zijn, dan kun je er moe uitzien. Een wenkbrauw- en voorhoofdslift kan dan uitkomst bieden. Wat houdt de operatie in en wat bereik je er mee?

Bij een wenkbrauwlift worden via kleine insnijdingen boven iedere wenkbrauw de wenkbrauwen opgetrokken.

Glad en strak

De wenkbrauwlift wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Er wordt een sneetje van ongeveer 5 cm gemaakt boven elke wenkbrauw.

Vervolgens wordt de huid onderhuids losgemaakt tot aan de wenkbrauw en wordt deze glad en strak getrokken, totdat de wenkbrauw op de juiste hoogte ligt. Het te veel aan huid wordt verwijderd en de sneetjes worden gehecht. Na twee tot drie weken worden de hechtingen verwijderd.

Is echter de voorhoofdshuid in zijn geheel verslapt, zodat er diepe horizontale rimpels, afgezakte wenkbrauwen en een horizontale rimpel bij de neuswortel te zien zijn, dan kan het hele voorhoofd worden gelift door middel van een voorhoofdslift.

Sinds 1993 kan de operatie met een kijkoperatie worden uitgevoerd. Dit wordt een endoscopische voorhoofdslift genoemd. Hiermee wordt een groot litteken voorkomen. Eerst wordt de huid plaatselijk opgespoten met een speciale vloeistof, die het bloedverlies sterk beperkt. Via vier kleine sneetjes van een halve centimeter aan elke kant van het hoofd worden een kleine camera en instrumenten ingebracht. De sneetjes worden gemaakt in de haargrens, maar de haren hoeven niet te worden afgeschoren. Zo kan het botvlies onder de spieren van het voorhoofd worden losgemaakt.

De verschillende gevoelszenuwen worden gespaard. Als het botvlies iets wordt aangetrokken, dan komen de wenkbrauwen omhoog. Aan het botvlies zitten namelijk de spieren vast die de huid van de wenkbrauwen op hoogte houden. Als de wenkbrauwen op de goede en natuurlijke hoogte zijn gebracht, wordt het botvlies tijdelijk in deze stand vastgezet.

Dit gebeurt meestal met oplosbare hechtingen. Het botvlies hecht zich hierna snel weer vast aan het bot. Het overschot aan huid hoeft met deze methode niet te worden weggesneden. Het wordt verdeeld over de behaarde hoofdhuid en verdwijnt na enkele weken vanzelf.

Mimiek verandert niet

Omdat er diep onder de huidspieren en zenuwen wordt geopereerd, blijft de  mimiek in tact. Na de operatie kun je dus normaal boos kijken en lachen. Het mooie van de operatie is dat je eigen natuurlijke blik blijft bestaan.

Bij deze operatie wordt het huidoverschot, dat in de loop van de jaren is ontstaan, weer strak getrokken. Meer gebeurt er niet! De wenkbrauw komt dus ook niet anders of raar hoog te staan. Het geeft echter wel een enorme verbetering van de blik en een jongere uitstraling.

Na de operatie

Na de operatie kan men dezelfde dag of de volgende ochtend naar huis. Eerst wordt nog het verband verwijderd en het haar gewassen. Er zitten tussen de haren alleen een paar kleine hechtingen, die na een week worden verwijderd.

De operatie wordt uitgevoerd onder gehele narcose of plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een uur. Over het algemeen wordt de operatie goed verdragen.

Er bestaan natuurlijk wel een aantal ongemakken en een kans op complicaties. De oogleden zijn vaak wat blauw gezwollen en het voorhoofd voelt gezwollen en dof aan. Dit herstelt zich meestal al na een week. Het herstel van het gevoel bovenop het behaarde hoofd verloopt trager.

Sommige mensen merken een kriebelend of jeukend gevoel als dit weer terugkeert. Echte complicaties als nabloedingen en infecties, die bij elke operatie kunnen voorkomen, zijn er gelukkig zelden. Dit komt in minder dan 1 procent van de gevallen voor. 

Gedurende twee tot drie weken wordt intensief sporten, zwaar tillend werk en bukken afgeraden. Meestal zijn patiënten na tien dagen weer goed toonbaar. De haarlijn ligt na de operatie ongeveer één cm hoger. Na een paar weken komt deze vanzelf weer iets omlaag.

Auteur 
  • Redactie