763 gevallen darmkanker na half jaar bevolkingsonderzoek

Getty Images

In het eerste half jaar na de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker is bij 763 deelnemers darmkanker gevonden.

Bij bijna 4000 anderen werden gevorderde poliepen gevonden, waarvan sommige kunnen uitgroeien tot de ziekte. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Meer dan verwacht

Bijna 130.000 mensen deden in het eerste half jaar mee aan het bevolkingsonderzoek. Dat zijn er meer dan verwacht werd. Kort na aanvang van het bevolkingsonderzoek liepen de wachtlijsten voor een inwendig onderzoek dan ook op. Om deze terug te dringen, zijn tijdelijk minder mensen opgeroepen om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt geleidelijk ingevoerd. Het onderzoek is bedoeld voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. De doelgroep krijgt een ontlastingstest thuis gestuurd. Het is de bedoeling dat mensen zelf in hun ontlasting prikken met deze test en hem terugsturen naar een laboratorium voor analyse. Als blijkt dat er bloed in de ontlasting zit, dan is meer onderzoek nodig. Dat kan wijzen op poliepen, en die kunnen weer wijzen op darmkanker.

In 2019 moet het systeem volledig operationeel zijn en krijgt de doelgroep elke twee jaar een uitnodiging.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl