vrijdag, 30 oktober 2020

Aspirine verhoogt levensverwachting kankerpatiënten

Patiënten met een vorm van kanker aan het spijsverteringskanaal leven gemiddeld langer als ze dagelijks aspirine slikken. Dat blijkt uit een studie die arts-onderzoeker Martine Frouws afgelopen weekend presenteerde op het Europees Kanker Congres (ECCO) in Wenen.

Bij het onderzoek, dat Frouws coördineerde, waren bijna 14.000 patiënten met een vorm van kanker in het spijsverteringskanaal betrokken. Het waren voornamelijk patiënten met slokdarmkanker, maagkanker, dikkedarmkanker of endeldarmkanker. De onderzoekers volgden deze patiënten gemiddeld ruim vier jaar. Vijf jaar na diagnose was 75 procent van de patiënten die aspirine gebruikten nog in leven, in tegenstelling tot 42 procent van de patiënten die geen aspirine hadden gebruikt.

Betere overleving

Voor het onderzoek vergeleken de wetenschappers het geneesmiddelengebruik en de overleving van deze mensen, rekening houdend met geslacht, leeftijd, stadium van de ziekte en gegeven behandeling. Daaruit bleek dat mensen die na de diagnose dagelijks aspirine slikten gemiddeld een betere overleving hadden. De kans dat ze vijf jaar na diagnose nog leefden was voor hen dubbel zo groot als voor mensen die geen aspirine gebruikten.

De onderzoekers denken dat aspirine een gunstig effect heeft doordat het de klontering van bloedplaatjes remt. Bloedplaatjes zijn betrokken bij de stolling en losse tumorcellen verschansen zich vaak in een klein stolsel om aan het afweersysteem te ontsnappen. Aspirine blokkeert dat. De tumorcellen blijven toegankelijk voor afweercellen waardoor het uitzaaien van kanker wordt voorkomen.

'Het nieuwe van onze studie is dat we gegevens van patiënten met verschillende vormen van kanker hebben gecombineerd', vertelt Frouws. 'Bovendien wisten we van elke patiënt precies wat hij of zij aan geneesmiddelen gebruikte.'

Verder onderzoek

Momenteel doen verschillende Nederlandse ziekenhuizen mee aan een groot gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek naar het effect van een dagelijkse dosis aspirine (80 milligram) bij patiënten met dikkedarmkanker. Frouws en collega’s hopen dat te kunnen uitbreiden met andere vormen van kanker in het spijsverteringskanaal. Ze hopen daarmee overtuigend bewijs te vinden dat deze patiëntengroep beter af is met aspirine.