zaterdag, 15 mei 2021

Groente en fruit goed tegen dikkedarmkanker

BILTHOVEN - Mensen die veel groente en fruit eten, blijken 20 tot 25 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die dit weinig doen.

Dit geldt echter alleen voor mensen die niet roken. Voor rokers lijkt het eten van groente en fruit de kans op dikkedarmkanker juist te verhogen. Dit blijkt uit onderzoek dat door het RIVM is uitgevoerd in EPIC, een grote Europese studie naar de relatie tussen voeding en kanker.

Darmkanker
In Nederland worden ieder jaar ongeveer 11.000 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld. Daarmee neemt dikkedarmkanker, na borstkanker, de tweede positie van meest voorkomende kankervormen in Nederland in. Meer dan 40 procent van alle gevallen van darmkanker in Nederland zou voorkomen kunnen worden met een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.

Voor het onderzoek zijn rond de 500.000 Europeanen ondervraagd over hun eetgewoonten, rookgedrag en andere leefgewoonten en daarna 8,5 jaar gevolgd. Mensen die 600 gram of meer groente en fruit per dag zeiden te eten, blijken 20 tot 25 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die 220 gram of minder eten.

Rookgedrag
Dit werd echter alleen gezien voor mensen die niet roken. Voor rokers lijkt het eten van groente en fruit de kans op dikkedarmkanker juist te verhogen. Bescherming tegen dikkedarmkanker door het eten van groente en fruit lijkt dus af te hangen van het rookgedrag.

Trefwoorden:
Bron(nen):