donderdag, 22 april 2021

'Verwijzing bij erfelijke darmkanker vaak niet goed'

Slechts een derde van de patiënten met een hoog risico op erfelijke darmkanker wordt goed doorverwezen voor verder onderzoek. Dit terwijl erfelijke darmkanker goed te behandelen is, mits de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt.

Om dit onder de aandacht te brengen, lanceren de Maag Lever Darm Stichting en Radboudumc de website www.familiecheck.nl.

In 5 tot 10 procent van alle gevallen van darmkanker is erfelijkheid de oorzaak. Hoe veel en op welke leeftijd darmkanker voorkomt in één familie kan een indicatie zijn van erfelijkheid. Vaak weten mensen niet dat erfelijke darmkanker in zijn of haar familie voorkomt.

Darmkanker is een kwaadaardige tumor in de dikke darm. In Nederland krijgt ongeveer één op de twintig mensen in zijn of haar leven de diagnose darmkanker. Jaarlijks overlijden 5000 mensen aan deze ziekte. Daarmee is het de op één na meest voorkomende vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden.

Bij darmkanker is het belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zijn, dan zijn de vooruitzichten en de behandelmogelijkheden beter. Wanneer met behulp van onderzoek is vastgesteld dat er sprake is van erfelijke darmkanker, kan er als gevolg van  juiste controles vroegtijdig worden ingegrepen. Erfelijke vormen van darmkanker ontstaan vaak op jonge leeftijd, voor het 50e levensjaar.