Nieuwe richtlijn voor diabetes met hartproblemen

Getty Images

Huisartsen en internisten hebben een nieuwe richtlijn voor mensen met diabetes type 2 en een zeer hoog risico, bijvoorbeeld doordat ze hartziekten hebben. Zij krijgen er nieuwe medicijnen bij.

Bij diabetes loop je risico op hart- en vaatziekten, nierziekten of blindheid. Met medicijnen zoals metformine wordt de suikerspiegel in het bloed verlaagd, zodat je minder risico loopt op dit soort complicaties. Maar bij mensen met een zeer hoog risico is dat niet genoeg, vinden de huisartsen en internisten. Mensen met een zeer hoog risico hebben bijvoorbeeld een hartinfarct gehad, een bepaalde vorm van hartfalen of nierschade. Zij krijgen voortaan een nieuw medicijn.

Suikerplasser

Zij krijgen voortaan niet eerst het suikerverlagende medicijn metformine, maar een van de relatief nieuwe medicijnen zoals empagliflozine (SGLT2-remmers, of ‘suikerplassers’) of dulaglutide (een GLP1-receptoragonisten). Uit onderzoek blijkt dat deze medicijnen niet alleen de bloedsuikerspiegel aanpakken, maar ook het risico op hart- en vaatziekten en nierziekten verlagen, aldus de artsen. Twee vliegen in een klap dus. Mensen die al diabetes hebben en medicijnen gebruiken, krijgen deze nieuwe medicijnen er voortaan extra bij, naast hun bestaande medicijnen.

Nieuwe medicijnen

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe medicijnen voor diabetes type 2 op de markt gekomen. Pas als de bekendere bloedsuikerverlagers niet genoeg hun werk doen, of als ze niet veilig gebruikt kunnen worden, komen de nieuwe medicijnen in beeld, waar we logischerwijs nog minder over weten. Met deze nieuwe richtlijn geven de huisarts en de internisten dus meer ruimte aan de nieuwe medicijnen.

 

Auteur