Net getest: Huidscreening van Prescan

Huidkanker of een moedervlek?

man met dokter
Prescan

Mijn vriend Antoon heeft een lichte huid, moedervlekken, sproeten en de laatste tijd lijken er steeds meer 'rare' plekjes bij te komen. Zijn moeder heeft huidkanker en als er een huidaandoening in de familie voorkomt, kun je je huid maar beter goed in de gaten houden. Tijd voor een huidscreening bij Prescan in Baarn.

Wat is huidscreening van Prescan?
Bij Prescan kun je een huidscreening laten doen. Deze wordt uitgevoerd door een erkend dermatoloog uit Nederland of Duitsland. Eerst wordt je huid onderzocht, waarna deze wordt gescand, gefotografeerd en geanalyseerd. Tijdens het onderzoek wordt er van top tot teen met het blote oog gekeken naar verschijnselen van huidveroudering, afwijking van de huid en ernstige aandoeningen. 

Voor wie?
Huidscreening wordt preventief uitgevoerd en iedereen kan het laten doen, maar vooral voor mensen met bepaalde symptomen is het soms raadzaam onderzoek te laten doen.

Bepaalde symptomen zijn:

 • Een blanke huid
 • Bij tekenen van huidveroudering (bijvoorbeeld pigmentvlekken)
 • Bij veel zoncontact (ook zonnebank)
 • Als er in de familie een ernstige huidaandoening voorkomt
 • Met (veel) moedervlekken en/of sproeten
 • Veel zoncontact/zonnebrand op jeugdige leeftijd

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Voor het onderzoek wordt Antoon gevraagd zich helemaal uit te kleden. Door middel van een camera voorzien van speciale lenzen worden digitale foto's van zijn huid gemaakt. De moedervlekken worden op de computer 20 keer uitvergroot zodat de dermatoloog goed kan beoordelen of het een moedervlek is of iets anders.

  De uitslag
  Onderweg naar Prescan toe, zei Antoon nog dat hij wel verwachtte dat er iets uit de huidscreening zou komen. Gelukkig krijgt hij geen gelijk en stelt de dermatoloog hem gerust: er zijn geen huidafwijkingen gevonden. Wel is er sprake van een zonbeschadigde huid. Dit komt voornamelijk doordat Antoon regelmatig gaat wielrennen zonder zich in te smeren. De dermatoloog adviseert hem dan ook dit toch echt te gaan doen en dan vooral in zijn nek en minstens met factor 20.  

  De foto's van het onderzoek worden bewaard door Prescan. Zo kan de dermatoloog bij een vervolgonderzoek de foto's vergelijken met die van de vorige keer en makkelijker huidveranderingen constateren en beoordelen. Antoon krijgt het advies om over twee jaar nog eens terug te komen.

  En de 'rare' plekjes? Dat bleek folliculitis te zijn, oftewel een ontsteking van de haarzakjes. Daar heeft Antoon een recept voor mee gekregen.  

 •  

Auteur