De beste dorstlessers

Neem water, geen sap

Getty Images

Wist je dat we wel voor 60 tot 70 procent uit water bestaan? Van al dat vocht verliezen we dagelijks behoorlijk wat: via de urine, door te ademen en te zweten. In ons eten zit ook veel water, maar om de vochtbalans op peil te houden, moet je dagelijks één tot anderhalve liter vocht drinken.

Heb jij moeite voldoende te drinken op een dag? Zo lukt het misschien wel.[ITEMADVERTORIAL]

Gekneusde munt

Fleur je kraanwater eens op met een schijfje citroen of wat gekneusde muntblaadjes. Of maak ijsthee van afgekoelde, sterke (vruchten)thee. En binnenkort bloeit de vlierbloesem waar je lekkere siroop van kan maken. Liever kant-en-klaar uit de winkel? Kies dan voor een calorie-arme drank.

Neem mini

Sommige dranken drink je vooral voor 'de lekker'. Zoals frisdrank of die hippe koffiedrankjes met lange namen met veel slagroom en chocolade. Geen dagelijkse kost, dus. Toch zin in een traktatie? Bestel een kleine beker van die koffie en koop mini-blikjes frisdrank.

Water

Veruit de beste dorstlesser is water. Het kost bijna niks, het is duurzaam en bevat geen calorieën. Ook light-(fris)dranken, thee en koffie zonder suiker zijn een goede keuze. Vruchtensap met vruchtvlees is prima, maar energierijk. Drink niet meer dan 1 glas per dag of leng het aan met (bruisend) water.

Drinkalarm

Het overkomt ons allemaal wel eens: je bent de hele dag druk bezig en pas als je neerploft besef je dat je ontzettende dorst hebt. Zorg dat je altijd water bij de hand hebt. Zet een karaf op tafel en neem een flesje mee. Plan vaste drinkmomenten en zet desnoods een alarmpje om je te herinneren.

Pot thee

Al dat sap en gezoete (zuivel)drankjes zijn niet zo gezond, en slecht voor de tanden bovendien. Wen je kind aan om bij dorst water te drinken, eventueel met een beetje ranja. Zet een ouderwets gezellige pot thee (zonder suiker) na schooltijd en drink met de kinderen thee terwijl zij over hun dag vertellen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum - Het Nieuwe Eten