Hoeveel suiker zit er in mijn biertje?

Zo kies je verantwoord

Getty Images

Pils, abdijbier, trappist, witbier, radler, 0.0….de keuze aan bier is tegenwoordig enorm. Je hebt niet alleen de bekende merken maar er zijn ook steeds meer plaatselijke brouwerijen die heerlijk bier maken. Maar wat zit er eigenlijk in bier? Alcohol natuurlijk (op de 0.0 soorten na), maar ook koolhydraten en soms ook suikers. En die gehaltes verschillen nogal!

Zo komen suikers in bier

Bier wordt gemaakt van granen, water, hop en gist: allemaal natuurlijke ingrediënten dus. Het meest gebruikte graan voor bier is gerst. Dit graan wordt eerst geweekt, zodat het begint te ontkiemen. Dit noemt men mouten. Daarbij ontstaan enzymen, die de koolhydraten uit het graan omzetten in suikers. Later in het proces worden die suikers met behulp van gist omgezet in alcohol. Daarbij komt ook koolzuurgas vrij. Dan weet je meteen waar de bubbels in bier vandaan komen.

Hoe meer granen als basis gebruikt worden en hoe langer er gemout wordt, hoe meer suikers er ontstaan én hoe hoger dus ook het alcoholpercentage kan worden. De mout wordt gedroogd bij hoge temperatuur zodat het kiemproces stopt. Hoe hoger de temperatuur hoe donkerder de mout en hoe donkerder het bier. Vervolgens wast men de mout in water en daardoor worden de enzymen weer actief en die breken het zetmeel nog verder af tot suikers. Er blijft meestal wat zetmeel achter in het bier. Dat zie je terug in het gehalte aan koolhydraten in je biertje. De bierbrouwer filtert het moutmengsel en krijgt zo een heldere vloeistof waarin dus veel suikers en nog wat zetmeel zitten. Dan komt de hop erbij die voor de typische biersmaak zorgt. Het geheel wordt gekookt, afgekoeld en dan gaat de gist erbij. De gist zet de suikers om in alcohol en koolzuurgas. Bijna alle suikers worden omgezet in alcohol. Dus in de meeste soorten alcholhoudend bier zit geen of nauwelijks suiker. Tot slot moet het bier enkele weken rijpen.  

Hoe kan bier alcoholvrij zijn?

Om alcoholvrij bier te krijgen zijn er twee methodes. Bij de ene manier wordt er gewoon bier gebrouwen, waar men later de alcohol weer uithaalt. Dit gebeurt door destillatie. Hiermee verdwijnen er ook wat aroma’s uit het bier, die door de fabrikant weer toegevoegd kunnen worden. De andere manier van alcoholvrij bier maken is door een speciaal soort gist te gebruiken. Het gistingsproces kan daarbij gestopt worden net voor er alcohol gevormd wordt in het proces. Alcoholvrij bier dat op de eerste manier is gemaakt (bijvoorbeeld Heineken 0.0) bevat minder suikers dan het alcoholvrije bier dat via de tweede methode is gemaakt (bijvoorbeeld Grolsch 0.0).

Welk bier kies je het best?

Het advies van de Gezondheidsraad is, alcoholische dranken zo min mogelijk te gebruiken: maximaal 1 per dag, liefst niet elke dag. Vanwege dat advies is een alcoholvrij biertje natuurlijk een slimme keuze. Kies je wel voor alcohol, bedenk dan dat hoe meer alcohol het bier bevat, hoe meer calorieën er ook inzitten. Alcohol levert per gram namelijk meer calorieën dan suiker.

Minder suiker?

Let je vooral op de suikers, dan is het een ander verhaal. Bier met alcohol bevat meestal nauwelijks suikers, omdat die allemaal omgezet zijn in alcohol. Wel geldt: hoe zwaarder het bier hoe meer koolhydraten er in zitten. Alle alcoholvrije bieren bevatten wel suikers, al is het wel minder dan in frisdrank. Ter vergelijking: in frisdrank zit meestal rond de 8 gram suiker per 100 ml. In de tabel zie je dat alcoholvrij bier daar flink onder blijft.

Wat is dan Radler?

Radler komt van het Duitse woord Radfahrer, wat fietser betekent. Het is een mix van (citroen)limonade met bier, die al decennia populair is in Duitsland en de laatste jaren ook de Nederlandse markt verovert. Tegenwoordig is er ook Radler zonder alcohol. Ga je bier mengen met limonade dan stijgt natuurlijk het suikergehalte. Radler bevat dus meer suikers dan bier. Ook als het alcoholvrij is. Tip meng zelf suikervrije frisdrank met gewoon pils voor een zo goed als suikervrije Radler.

Tabel: voedingswaarden van een aantal biersoorten per 100 ml

Bier

Suikers in gram

Koolhydraten (= inclusief suiker) in gram

Alcohol

Kcal

Pils

0

3,2

5%

42

Pils (Corona)

0

4,2

4,5%

45

Abdijbier (Leffe tripple)

0,1

4,8

8,5%

66

Wit bier (Wiekse witte)

0,4

3,2

5%

44

Abdijbier (Leffe blond)

0,5

5,4

6,6%

58

Pils 0.0 (Heiniken)

1,3

4,8

0%

21

Pils 0.0 (Grolsch)

3

5,7

0%

 

23

Radler (Grolsch)

3,2

5

2%

33

Radler 0.0 (Grolsch)

3,6

6,8

0%

30

Bruin bier (Oud bruin Heineken)

3,6

5,4

2,5%

36

Radler 0.0 (Bavaria)

4,6

6,2

0%

26

 

Auteur