De invloed van alcohol op je gezondheid
Is het nou beter om helemaal géén alcohol te drinken, of kun je beter elke dag wél een biertje of wijntje doen? Vanuit de wetenschap komen soms tegenstrijdige signalen. Gezondheidswetenschapper Dike van de Mheen legt uit hoe het zit.
Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat matig alcoholgebruik (één tot twee glazen alcohol per dag) een gunstig effect op je gezondheid heeft. Ook bepaalde onderzoeken laten zien dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) het risico op sommige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlaagt.
Groter risico op kanker
Maar hoewel er een positief effect gemeten is bij een kleine hoeveelheid, is dat geen goede reden om elke dag een glas alcohol te drinken. Alcoholgebruik vergroot namelijk het risico op verschillende vormen van kanker, zoals borstkanker, en het risico op een beroerte. Daarom adviseren de Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcoholhoudende dranken. Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven wordt bovendien aangeraden om helemaal geen alcohol te drinken.
In deze video van de Universiteit van Nederland legt gezondheidswetenschapper Dike van de Mheen van Tilburg University uit hoe het zit met dat alcoholadvies én vertelt ze je waarom het zo verwarrend is. Ook hoor je over de verschillen tussen jongeren en volwassen. Bovendien vertelt Dike waarom vrouwen eerder dronken worden dan mannen en wat de overgang (menopauze) daarmee te maken heeft.
Dike van de Mheen studeerde gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, en is epidemioloog. Zij werkte bij de GGD Rotterdam-Rijnmond, bij het Erasmus MC, instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg en was directeur van het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving. Zij was bijzonder hoogleraar Verslavingsonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bijzonder hoogleraar 'Zorg en preventie van Risicogedrag en Verslaving' aan de Universiteit Maastricht. Van de Mheen is deskundige in kwantitatief en kwalitatief onderzoek op het gebied van public health, zorgonderzoek, kwetsbare groepen en verslaving (zowel middelengebruik zoals alcohol, drugs en roken, als gedragsverslavingen zoals gokken en gamen).
- Universiteit van Nederland