Is gekookt warm water drinken gezond?

Steeds meer mensen drinken warm water

warmwater
Getty Images

Zie je ook steeds meer mensen om je heen kiezen voor warm water in plaats van een kop thee of koffie? Waar komt dat opeens vandaan en is het misschien gezond?

Al duizenden jaren drinken mensen warm water in de hoop hun gezondheid te verbeteren en allerlei kwalen te verlichten. Het heeft een oorsprong in de ayurvedische leer, een drieduizend jaar oude Hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Dit is een holistische methode, waarin lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. De natuur speelt hierin ook een belangrijke rol. In de ayurveda staat onder andere de balans in het lichaam centraal. Het drinken van warm water wordt binnen de ayurveda aangeraden voor een balans in de stofwisselingsprocessen. Regelmatig warm water drinken is volgens de leer goed voor het stimuleren van de spijsvertering, zodat de voeding tijdens de maaltijd beter kan worden verwerkt en opgenomen. Als het warme water tussen de maaltijden wordt gedronken, kan het bovendien de uitscheiding van in wateroplosbare afvalstoffen uit de lichaamsweefsels ondersteunen, zegt de ayurveda.

Niet wetenschappelijk bewezen

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat gekookt warm water direct gezondheidsvoordelen biedt bij deze processen. En ook niet of het beter is dan het drinken van koud water. Al met al is er maar weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van het drinken van water. Duidelijk is in elk geval dat een volwassene per dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig heeft. Gemiddeld drinken volwassen ongeveer 1,7 liter per dag, zo blijkt uit onderzoek. Ongeveer 650 ml daarvan is water. Daarnaast drinken we onder andere koffie (400 ml), (vruchten)thee (300 ml) en frisdranken (350 ml). Volgens de Schijf van Vijf kun je het beste kiezen voor thee, koffie en water voor het dekken van de dagelijkse vochtbehoefte. Water is goedkoop en bevat net als koffie en thee zonder suiker en melk geen calorieën. En water is als het om je lichaamsgewicht gaat en om de gezondheid van je tanden, een betere keuze dan suikerhoudende frisdranken en vruchtensappen. Het Voedingscentrum maakt geen onderscheid tussen warm en koud water.

Helpt warm water bij afvallen?

In sommige vermageringsregimes of afvaldiëten moet je de dag starten met een glas warm water. Dat zou het afvallen bevorderen. Ook dit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is een gezonde gewoonte om na een nacht waarin je niets gedronken hebt, het vocht in je lichaam aan te vullen. Gedurende de nacht heeft je lichaam vocht verloren via de ademhaling en transpiratie. Maar of je dat aanvullen nu doet met warm of koud water, dat maakt niet uit. Het warme water voegt niets extra’s toe. En het tijdstip van het drinken van water maakt ook niet uit, het kan op nuchtere maag, maar ook gerust bij het ontbijt. Als je het vocht maar aanvult.

Doe wat goed voelt

Het drinken van warm water geeft sommige mensen wel een goed gevoel en het is voor hen een afwisseling voor het drinken van koffie en thee. Ook helpt het mensen die niet van koud water houden, toch water te drinken. Dus hoewel het drinken van warm water geen magische oplossing is voor gezondheidsproblemen, kan het de moeite waard zijn om het in je dagelijkse routine op te nemen. Simpelweg omdat het een manier is om je dagelijkse 1,5 - 2 liter vocht te halen. Probeer het eens en kijk of het je bevalt, het doet je in elk geval geen kwaad.

Dit artikel is geschreven door Mary Stottelaar. Mary is diëtist. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop.

Auteur