zaterdag, 2 juli 2022

Voedingcentrum: "Verbied limonade op school"

Het Voedingscentrum wil dat basisscholen limonade verbieden tijdens schooluren. Alleen water en melk zou gedronken mogen worden. Het Algemeen Dagblad meldt dat Het Voedingscentrum wil dat andere scholen het voorbeeld van basisschool de Albatros uit Dordrecht volgen.

Volgens Mark van der Sluijs, directeur van de Dordtse basisschool, had hij geen andere keuze. Een op de drie kinderen in de wijk waar zijn school staat, zou te zwaar zijn. "We doen bijna alles op onze school gezond. Tijdens de ochtendpauze krijgen de kinderen van ons al fruit en melk. Dan past het niet als ze in de lunchpauze wél zoete dranken nemen. Niet iedereen heeft het door, maar zulke pakjes zijn zó ongezond; ze zitten vol suiker", aldus de leraar.

Verbod

Het Voedingscentrum hoopt dat meer scholen overgaan tot een verbod. In totaal zouden van de 6.700 basisscholen in Nederland er 94 scholen zijn die limonade niet toestaan.

"Op crèches krijgen kinderen vaak ook alleen water en melk. Maar als ze naar school gaan bepalen de ouders ineens weer wat ze meegeven. Wij zouden graag zien dat die lijn van de crèche wordt doorgezet", zegt een woordvoerder van Het Voedingscentrum.

Gezonde school

Veel scholen zouden er niet voor kiezen om zoete dranken te verbieden omdat ze er mogelijk leerlingen door verliezen. Ouders kunnen voor een andere basisschool kiezen als ze het niet eens zijn met de regelgeving. De scholen die wel limonade verbieden krijgen van Het Voedingscentrum een certificaat 'Gezonde School'.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl