Seborroïsch eczeem

Jeuk, roodheid en vettige schilfers

Getty Images

Jeukende rode plekjes op de huid en vettige schilfertjes kunnen wijzen op seborroïsch eczeem. De lichtste vorm van deze huidaandoening is roos. Helemaal genezen is niet mogelijk, maar gelukkig is het wel goed te onderdrukken.

Seborroïsch eczeem is een milde vorm van eczeem die veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft er last van, mannen wat vaker dan vrouwen. Je herkent het aan een rode huid met gele, vettige schilfers. Het kan jeuken, maar dat hoeft niet.

Meestal zitten de plekjes in het gezicht, vooral bij de neus, wenkbrauwen en haarlijn. Het kan zich ook voordoen achter de oren, op de oogleden, op de borst en rug en in lichaamsplooien.

Roos of berg

Is alleen de hoofdhuid rood en schilferig, dan spreken we van (hoofd)roos. Eigenlijk is dat de lichtste vorm van seborroïsch eczeem. Sommige baby’s hebben het ook, maar dan heet het ‘berg’ en ziet het er wat anders uit. Bij pasgeborenen kan het een dikke laag met geel-bruinige korstjes worden. Berg gaat vanzelf over.

Irriterende gistcellen

Wat precies de oorzaak is van seborroïsch eczeem is onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met een gist die bij iedereen op het lichaam voorkomt. De gistcellen leven van talg, het vettige laagje dat je huid soepel houdt. Mogelijk is bij seborroisch eczeem de samenstelling van het vetlaagje verandert, waardoor de gistcellen zich sneller vermeerderen en de huid gaan irriteren. Het is ook mogelijk dat mensen met een vettere huid meer gistcellen hebben of dat de een gevoeliger voor ze is dan de ander.

In sommige families komt seborroïsch eczeem meer voor dan in andere, waarschijnlijk speelt erfelijkheid dus een rol. Stress, kou, droge lucht, veel zeep gebruiken en vaak mutsen of petten dragen kunnen de klachten verergeren. Eczeem is niet besmettelijk.

Behandeling

Deze vorm van eczeem gaat nooit helemaal over. Op de huid leven nu eenmaal gisten en die gistcellen kunnen zich altijd weer zo snel gaan vermenigvuldigen dat er seborroïsch eczeem ontstaat. De symptomen zijn wel goed te onderdrukken met anti-schimmelcrèmes. Voor op het hoofd kun je gist- en schimmeldodende shampoos en lotions gebruiken. Vaak zie je na een week al verbetering en is het eczeem na een maand verdwenen.

Is de jeuk heel erg, dan kan de huisarts een ontstekingsremmend product voorschrijven. Soms zijn er tabletten nodig die de gist van binnenuit bestrijden. Ook lichttherapie met UV-licht kan helpen. Seborroïsch eczeem kan een hele tijd wegblijven, maar ook altijd weer terugkomen.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Huidarts
  • Huidinfo
  • Huidziekten