Van je hoofdroos af

Schilfertjes in je haar

Getty Images

Over roos bestaan een aantal hardnekkige misverstanden. Zo zouden mensen met donker haar er eerder last van hebben. Onzin, bij mensen met blond of rossig haar valt roos alleen minder op. Ook wordt wel gedacht dat het een kwestie van hygiëne is. Als je het haar maar regelmatig wast en goed uitspoelt, zou je er geen last van hebben...

Niets is minder waar. Roos is een huidaandoening met schilfers. Het is een milde vorm van seborroïsch eczeem. Bij het ontstaan spelen vermoedelijk de gist pityrosporum ovale en erfelijke factoren een rol.

Normaal gesproken stoot de hoofdhuid op onzichtbare wijze dode, verhoornde cellen af. Is deze gistsoort oververtegenwoordigd, dan worden deze dode cellen versneld afgestoten en kun je ze zien zitten. Dit noemen we roos.

Droge en vette roos

Roos heb je in verschillende soorten en intensiteiten. Droge roos is het gevolg van een te droge hoofdhuid. Het geeft kleine witte schilfertjes op de hoofdhuid en in het haar. De schilfertjes dwarrelen over de kleding. Bij vette roos kleven de schilfertjes aan elkaar. Ze stapelen zich op de hoofdhuid op.

Ten slotte kun je ook last hebben van psoriasis. Dit is een huidziekte die fijne, minuscuul kleine witte schilfertjes op de huid en hoofdhuid geeft. De schilfertjes hebben veel weg van roos, maar worden over het algemeen veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis. Is de hoofdhuid roze, rood en zichtbaar geïrriteerd, dan is de kans groot dat je méér hebt dan roos. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.

Anti-roosbehandeling

Mogelijke behandelingen van (hoofd)roos:

  • Het haar iedere dag wassen met een milde (anti-roos)shampoo.
  • Hoofdhuid tijdens het wassen masseren om schilfering te verminderen.
  • Shampoo- of zeepresten goed verwijderen om irritatie van de hoofdhuid te voorkómen.
  • Zonodig, na goed uitspoelen van de shampoo, een medicinale anti-roosshampoo gebruiken met pyrithion, ketoconazol, seleendisulfide of koolteer/levomenthol (= Denorex®) als werkzame stof (aanvankelijk 2 x per week, daarna 1 x per week). De medicinale shampoo ca. 5 minuten laten intrekken en dan uitspoelen.
  • De anti-roosbehandeling herhalen als de roos terugkomt.
  • Ook voedingssupplementen in de vorm van vitamine A en B6 kunnen verlichting bieden.
  • Roos wordt erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Zonlicht geeft juist verbetering. Ga daarom lekker naar buiten zodra de zon schijnt.
Auteur