Wat is eczeem?

Jeukende huiduitslag

Getty Images

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Eczeem komt heel vaak voor. Het is niet besmettelijk. Er kunnen perioden zijn met veel klachten, gevolgd door geen klachten.

Er zijn veel verschillende soorten eczeem.  De meest voorkomende vormen zijn: constitutioneel eczeem, seborroïsch eczeem, contacteczeem, nummulair eczeem en dyshydrotisch eczeem.

Constitutioneel eczeem

Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem en wordt ook atopisch eczeem genoemd. Atopie betekent de aangeboren aanleg om allergisch te worden. Dit kan in de familie zitten, maar dat hoeft niet altijd. Constitutioneel eczeem kan enkele maanden tot vele jaren duren. Er bestaan perioden met verschrikkelijke klachten, gevolgd door geen klachten. Vaak zijn de klachten in de winter erger door de droge vrieslucht.

Seborroïsch eczeem

Dit is een milde vorm van eczeem die ook veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem, mannen wat vaker dan vrouwen. Je herkent het aan een rode huid met gele, vettige schilfers. Het kan jeuken, maar dat hoeft niet. Meestal zitten de plekjes in het gezicht, vooral bij de neus, wenkbrauwen en haarlijn. Het kan zich ook voordoen achter de oren, op de oogleden, op de borst en rug en in lichaamsplooien.

Contacteczeem

Krijg je jeukende, rode uitslag op je huid als je in aanraking komt met bepaalde stoffen, dan noemen we dat contacteczeem. Er zijn twee soorten: allergisch en irritatief contacteczeem.

Nummulair eczeem

Dit is een huidaandoening met meerdere ronde, jeukende eczeemplekjes. De plekjes danken hun naam aan de vorm, nummus betekent namelijk munt. De plekjes zijn rond of ovaal. Naast muntvormig zijn de eczeemplekken bij nummulair eczeem ook roodschilferend. De grootte kan verschillen en sommige plekken vloeien samen tot grotere plekken. Soms vind je op de plekken ook blaasjes, bultjes, korstjes of kloofjes.

Hypostatisch eczeem

Bij deze vorm van eczeem heb je last van een (vochtige) huiduitslag aan de onderbenen. Deze huiduitslag gaat gepaard met roodheid, korstjes en schilfering. Vaak zijn de onderbenen ook gezwollen. Hypostatisch eczeem komt vooral voor bij ouderen.

Eczeem herkennen

Symptomen bij eczeem zijn jeuk, roodheid, zwelling van de huid, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes.

Behandeling van eczeem

De behandeling van eczeem verschilt per soort, maar voor alle vormen gelden de volgende tips:

  • Voorkom uitdrogen van de huid
  • Douche niet langer dan 5 minuten
  • Gebruik geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim
  • Gebruik een speciale eczeem crème zonder cortisonen, deze is gewoon vrij verkrijgbaar bij drogist, apotheek of online
  • Draag luchtige, katoenen kleding
  • Probeer niet te krabben

Als deze maatregelen niet helpen, kan je huisarts je tijdelijk een corticosteroïdzalf of -crème voorschrijven op recept. Wanneer er onvoldoende effect wordt bereikt met de zalven die er gebruikt worden, is het mogelijk dat er een infectie is (zie afbeelding rechts). Hierom moeten er dan antibiotica in de zalf worden gedaan totdat de huid weer rustig is geworden.

 

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Huidinfo