woensdag, 21 oktober 2020

'Eenderde huisartsbezoeken onnodig'

HUIZEN - Van de bezoeken aan de huisarts is 29 procent overbodig. Dat blijkt uit onderzoek onder 200 huisartsen in opdracht van Neprofarm, de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

In die gevallen gaat het namelijk om eenvoudige gezondheidsklachten van voorbijgaande aard, die ook door de patiënt zelf kunnen worden aangepakt met een zelfzorggeneesmiddel dat zonder recept verkrijgbaar is.

De top drie van eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor een patiënt bij de huisarts komt, is: pijn (spier- of gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, etc), (neus)verkoudheid en hoesten.
 
Huisartsen in Nederland worden maandelijks door gemiddeld 516 patiënten geconsulteerd en aan 250 van hen schrijft de huisarts een geneesmiddel voor. Bij 54 van deze 250 patiënten betreft het echter eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor ook zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar zijn bij de drogist. Hetzelfde geldt voor 96 van de 266 patiënten die geen geneesmiddel voorgeschreven krijgen.

Volgens Neprofarm is voor patiënten een belangrijke rol weggelegd wanneer het gaat om het zelf oplossen van eenvoudige gezondheidsheidsklachten. Dat bespaart onnodig bezoek aan een arts, waardoor er meer tijd is voor de patiënten die de begeleiding van een arts nodig hebben.

Trefwoorden: