Ziekenhuisinfectie begint al op straat

Getty Images

Enkele minuten na een ongeval zijn bij een slachtoffer al sporen in het bloed zichtbaar van verzwakking van het afweersysteem. Tot deze conclusie komt onderzoeker Kim Timmermans van het Radboudumc. Een verminderde afweer vergroot de kans op het krijgen van ziekenhuisinfecties op de intensive care.

Nog niet eerder was zo snel na een ongeval informatie bekend over het afweersysteem. Het meten van de sporen biedt kansen om vroeg een inschatting te maken van het infectierisico. De resultaten maken onderdeel uit van het promotieonderzoek van Timmermans.

Bij een ongeval komen gevaarsignalen (Danger Associated Molecular Patterns, DAMPs) vrij uit de beschadigde, of dode cellen van de patiënt. Deze moleculen, zoals DNA-fragmenten of celeiwitten, beïnvloeden het afweersysteem. Traumapatiënten die op de intensive care belanden, hebben daardoor een hoge kans op het ontwikkelen van infecties. Deze ziekenhuisinfecties kunnen leiden tot complicaties, langer verblijf in het ziekenhuis of zelfs overlijden.

Meten op straat

De mate van verzwakking van het afweersysteem is bij iedere patiënt anders. Kim Timmermans wilde daarom het vrijkomen van DAMPs in het lichaam van de slachtoffers in kaart brengen. Zo kon ze meer te weten komen over de invloed van deze DAMPs op het afweersysteem en het ontstaan van infecties.

Voor haar onderzoek maakte Kim Timmermans afspraken met trauma-artsen op de traumahelicopter. Zij waren in staat bloed af te nemen bij patiënten direct nadat ze ter plaatse waren bij het ongeval. "Er is nog nooit eerder zo snel na een ongeval informatie verzameld over de immuunreactie bij traumapatiënten", aldus Timmermans.

Voorspeller infectierisico

Dankzij de snelle metingen kon de onderzoeker aantonen dat DAMPs al enkele minuten na het ongeval in grote hoeveelheden vrijkomen. Ook zag zij dat deze DAMP-afgifte gerelateerd was aan de verslechterde afweerreactie tegen infecties. Het meten van DAMPs kan dus een manier zijn om het infectierisico in te schatten.

Timmermans: "Het is aannemelijk dat de gevaarsignalen in het bloed direct verantwoordelijk zijn voor het verzwakken van het afweersysteem. Om te weten hoe dat werkt, is nog meer onderzoek nodig."

Bron 
  • Radboudumc