donderdag, 4 juni 2020

EHEC-spoor leidt naar Lubeck

LÜBECK - De Duitse autoriteiten zijn mogelijk een stap dichter bij de bron van de EHEC-infecties, die al aan negentien mensen het leven heeft gekost.

Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck gegeten. Experts doen onderzoek in de eetgelegenheid en bij de leveranciers van de zaak. Dat meldden Duitse media zaterdag.

Er zijn meer dan 2000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar volgens Italiaanse wetenschappers van een laboratorium gespecialiseerd in de E.colibacterie is er geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn.

Finland
Uit Duits onderzoek onder de mensen die de infectie hebben opgelopen is gebleken, dat 95 procent zeker een van die drie groenten had gegeten.

De EHEC-infecties zijn sinds vrijdag de eerste besmetting in Finland werd vastgesteld bij mensen in dertien landen aangetroffen.

Vergelijken
Er is nog geen behandelmethode voor de infecties gevonden. Duitsland heeft een landelijk register geopend waarin alle behandelresultaten worden verzameld om ze beter te kunnen vergelijken.

Een aantal landen, zoals Rusland en Libanon, heeft een importverbod op EU-groenten ingesteld. Fernando Valenzuela, het hoofd van de EU-delegatie in Rusland, heeft gezegd dat het verbod Moskous hoop tot toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO in de weg staat.

Importverbod
De Russische premier Vladimir Poetin liet in een reactie weten de geldigheid van het verbod te onderzoeken, maar hij zei verbijsterd te zijn door het idee dat de instelling van het verbod tegen het gedachtegoed van een WTO-lidmaatschap in zou gaan.

"Mensen gaan echt dood van het eten van deze producten en we kunnen onze mensen niet laten vergiftigen wegens een of ander gedachtegoed", aldus Poetin.

Bron(nen):