Kan corona zich verspreiden via strooigoed?

Corona door gegraai in zakken en het uitdelen van snoep

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kan corona zich verspreiden via strooigoed?

Sinterklaas is in het land. Hoewel er veel intochten en vieringen niet door kunnen gaan door het coronavirus zullen hier en daar toch zeker wat Pieten met pepernoten en ander lekkers gaan strooien. Maar hoe zit dat? Kan het coronavirus zich via dat lekkers ook verspreiden?

Verpakt in zakjes

Begin oktober vroeg de GGD landelijk al aan alle pieten of zij niet hun pepernoten door de lucht wilden gaan gooien. Het gegraai in zakken en het uitdelen van snoep zou ervoor zorgen dat je sneller in contact komt met virussen en dus corona kan krijgen. Niet strooien dus, maar verpakt kan wel.

Onnodig en overdreven

Volgens Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Wageningen Universiteit, onnodig en overdreven, zegt hij op de website van het AD. "Het is voor veel kinderen een waar genoegen om pepernoten te rapen die door Piet worden rondgestrooid. Pepernoten die in huis terechtkomen, kun je gerust van de vloer opeten. Ook in schoolgebouwen en op schoolpleinen is het geen probleem om ze te rapen, zelfs van de straat."

"Om besmet te worden met het coronavirus, moet je de deeltjes in je luchtwegen binnenkrijgen. Er is door verschillende onderzoekers onderzoek gedaan en voedsel blijkt geen bron van transmissie van het coronavirus.", legt hij uit.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • ad.nl