zondag, 12 juli 2020

Kerstkransjes vrij van gluten, ei, melk, noten en pinda

Voor in de kerstboom.

Ingrediënten

  • 200 gram glutenvrij meel of 100 gram boekweitmeel + 100 gram rijstemeel
  • 150 gram margarine
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Margarine of olie
  • Greinsuiker of kristalsuiker
  • Uitsteekvormpjes
  • Appelboor

Bereiding

  1. Doe het meel, de margarine, de kristalsuiker, de vanillesuiker en het zout in een kom.  
  2. Snijd met twee messen de margarine in kleine stukjes.   
  3. Kneed dit met een koele hand snel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer 30 minuten opstijven.
  4. Warm intussen de oven voor op 150° C. Bestrijk de bakplaat dun met margarine of olie.   
  5. Bestuif het werkblad met glutenvrij meel.  
  6. Rol het deeg uit tot een platte lap van ongeveer 1 cm dik. Steek met het vormpje of een glas zoveel mogelijk kransjes uit het deeg. Maak in het midden van elk deegkransje een gaatje met een appelboor.   
  7. Kneed het overgebleven deeg weer tot een bal, rol het uit en steek opnieuw vormpjes uit. Leg de kransjes op de bakplaat.   
  8. Garneer de kransjes met wat greinsuiker.   
  9. Bak ze in het midden van de oven in ± 15-20 minuten gaar en heel lichtbruin.   
  10. Bestrijk de gebakken kerstkransjes eventueel met wat suikerglazuur voor een mooi en glanzend uiterlijk.
  11. Garneer de koekjes met greinsuiker direct na het bestrijken met suikerglazuur als het glazuur nog niet hard is.

Aantal personen

2

Bereidingsduur

30+ minuten
Energie
190 kcal
Eiwit
2 gram
Koolhydraten
20 gram
Vet
10 gram
Verzadigd vet
4 gram
Vezels
1 gram
Zout
0,1 gram