Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

Slim snoepen met Sinterklaas

Heerlijk avondje is gekomen

Pepernoten, chocoladeletters, gevuld speculaas en ander sinterklaassnoepgoed. De winkels liggen er weer vol mee, want het heerlijk avondje komt eraan. Met deze tips hou je het gezond!

Al dat sinterklaassnoepgoed bevat nogal wat verzadigde vetten, het zou mooi zijn als je die weet te compenseren met je maaltijd. Vlees bevat vaak veel verzadigd vet. Je zou dus wat vaker vegetarisch kunnen eten. Geen idee hoe dat moet? Zoek gezonde recepten op receptensites of download het gratis boekje met vegetarische recepten.

Taaitaai

Wie zoet is, krijgt lekkers. Maar sommige lekkernijen zijn wat ongezonder dan andere. (Chocolade)kruidnootjes, chocoladeletters, gevulde speculaas en banketstaaf zijn behoorlijk compact. Beperk je tot een klein stukje, want dat bevat al behoorlijk wat verzadigd vet en calorieën. Taaitaai, authentieke pepernoten en schuimpjes zijn relatief wat minder ongezond.

Geef dit jaar een eigen draai aan de sinterklaastraktaties. Appeltjes van Oranje, dat zijn partjes mandarijn, worteltjes en stukjes oranje paprika. De volle chocolademelk wissel je in voor de light variant en de kruidnootjes voor de echte ouderwetse pepernoten. Of deel een traditionele Brabantse lekkernij uit: anijsbroodjes die je belegt met halvarine en een speculaasje.

Lichte maaltijd

Op sinterklaasavond wordt er vaak wel wat gesnoept. Sla de avondmaaltijd zeker niet over, maar tafel niet te zwaar. Inspiratie nodig voor een lichte maaltijd? Zoek op onze site naar recepten.

Elk jaar lijken de pepernoten vroeger in de schappen te liggen. Maar dat wil niet zeggen dat je ze dan al moet kopen en eten. Geef het strooigoed weer terug aan Zwarte Piet en bewaar het sinterklaassnoep ook echt tot in de sinterklaastijd. Houd zelf dus ook nog even de chocoladeletters in de kast. Zo blijven het bijzondere lekkernijen voor een bijzondere aangelegenheid!

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door hassan (niet gecontroleerd) op wo, 12/02/2015 - 19:49

kan het ook zonder prei en eventueel ui.
prei is niet te pruimen of gewoon mega GOOR. en ui is nou ook NIET echt de favoriete bijsmaak, bah. verder zal het wel kunnen maar wortel gaat er echt NIET door ook laurier is SMERIG. wat tortelini is weet ik ook niet maar of het lekkere soep word ZONDER al die vunzige ingredienten? you never know, maar zet mij deze soep niet voor, echt niet te pruimen zeg!

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 12/02/2015 - 11:35

Wat een leuke en eenvoudige tips.bedankt!

Door Annette van Zutphen (niet gecontroleerd) op do, 11/26/2015 - 23:30

Wat is het toch jammer dat JAN KAAS, alleen maar dood gekookte groenten eet, dat ui of knoflook erge vieze woorden zijn, en dat een MOOIE bruine jus altijd en alleen lekker is. Krijg zulke mensen maar zo ver om eens fijn van een gezonde vegetarische maaltijd te smullen. Mag ik een lekkere groentensoep voorstellen voor 6 personen?
Snij een prei in de lengte door en was hem goed en snij in halve dunne ringetjes. Een flinke ui fijn snijden, een wortel wassen en snipperen, een stuk spitskool wassen en snipperen en eventueel andere soorten groenten zoals mais, erwtjes en boontjes
Verwarm in een 2 ltr. pan 2 eetlepels (olijf)- olie of minder,
Daar de ui, met een theelepel oregano en een lauriertje zacht te laten fruiten tot het bijna doorzichtig
is, ongeveer 5 minuten. Dan de inmiddels gesneden groenten toevoegen en roeren tot ze vettig zijn. 1 ltr water en bouillonblok toevoegen, eventueel een blikje tomaten toevoegen. Niet langer laten koken dan 5 minuten. Daarvoor had je al in een liter water, plus bouillonblok, in een andere pan, een half pak gevulde tortelini gekookt, tot ze gaar waren, en aan de soep toe gevoegd. Echte Hollandse groentesoep, maar dan lekkerder. Aan tafel met geroosterd bruin brood.