woensdag, 30 september 2020

Smakelijk kerstmenu

Paprika- en hamrolletje, meloen met ham, vis en bavarois

Geen inspiratie voor een kerstmenu? De Nederlandse Obesitas Kliniek heeft een verantwoord driegangenmenu voor vier personen samengesteld.

Voorgerecht

Paprikarolletje, hamrolletje met asperge en meloen met ham

Hoofdgerecht

Vis uit de oven

Nagerecht

Bosvruchtenbavarois

Paprikarolletje

  • 2 geroosterde paprika's (uit pot)
  • 50 gram rookvlees
  • 1 eetlepel kappertjes
  • ½ bosuitje
  • ½ eetlepel olie
  • peper

Laat de paprika's uitlekken en halveer ze in de lengte. Snijd het bosuitje in smalle reepjes. Snijd het rookvlees in reepjes. Hak de kappertjes klein.

Meng de bosui met het rookvlees, de kappertjes en de olie. Voeg peper toe. Leg de paprikastukken plat en schep op ieder stuk wat van het mengsel. Rol de paprikahelften op en steek ze vast met een cocktailprikker.

Hamrolletje met asperge

  • 4 dunne plakjes achterham
  • 4 gekookte asperges

Neem een plakje achterham en leg daar de gekookte asperge op. Rol dit op en zet het met een cocktailprikker vast.

Meloen met rauwe ham

  • meloen
  • 4 dunne plakjes rauwe ham

Snijd de meloen in schijven en haal de schil eraf. Neem een schijf meloen en draai de rauwe ham eromheen.

Pak 4 borden en leg op elk bord een paprikarolletje, een hamrolletje en een meloenschijf met ham. Garneer met een streepje honing en een takje peterselie.

Vis uit de oven

  • 400 gram visfilet, zoals kabeljauw, pangasius of tilapia
  • 4 tomaten
  • 1 bakje magere kruidenkaas

Warm de oven voor op 175°C. Neem 4 vellen aluminiumfolie en leg op elk velletje een stuk visfilet. Besmeer met de magere kruidenkaas en verdeel een tomaat per filet over de vis.

Vouw de aluminiumfolie om de vis en schuif de pakketjes in de voorverwarmde oven. Laat de vis gedurende 10-15 minuten (afhankelijk van de dikte) garen. Serveer het pakketje op een bord samen met bijvoorbeeld gekookte peulen en aardappelpuree.

Bosvruchtenbavarois

  • 200 gram bosvruchten (uit de vriezer)
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml magere yoghurt
  • 8 gram gelatine
  • poedersuiker
  • muntblaadjes

Week de gelatine in koud water minstens 10 minuten. Pureer de bosvruchten. Neem de gelatine uit het water en verwarm deze op een laag vuur in een pannetje, zodat de gelatine oplost.

Voeg de vruchtenpuree toe en laat het geheel goed afkoelen. Begint het geheel te binden, voeg dan de lobbig geklopte slagroom toe. Schep het geheel voorzichtig om.

Doe de bavarois in een met water omgespoelde puddingvorm of vormpjes en laat het minstens 3 uur koelen. Dien de bavarois op door deze uit de vorm te halen en op een dienbord te keren. Garneer de bavarois met de vruchten en muntblaadjes en strooi daar wat gezeefde poedersuiker over.

Trefwoorden: