zondag, 12 juli 2020

Speculaas vrij van gluten, ei, melk, pinda en soja

Met een notenvrije variant.

Ingrediënten

  • 100 gram boekweitmeel + 100 gram rijstmeel of 200 gram glutenvrij meel
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel glutenvrije speculaas- of koekkruiden
  • 120 gram margarine
  • Margarine of olie
  • (Rijste)bloem
  • Garnering: gepelde amandelen of amandelschaafsel

Bereiding

  1. Vermeng de bloem met de basterdsuiker en de speculaaskruiden in een kom.
  2. Voeg de koude margarine toe en snijd dit met twee messen in stukjes.
  3. Kneed de massa met een koele hand snel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer 30 minuten opstijven.
  4. Warm intussen de oven voor op 150° C. Bestrijk de bakplaat met wat margarine of olie.
  5. Rol het deeg uit op een met (rijste)bloem bestoven aanrecht en steek met de vormpjes zoveel mogelijk figuurtjes uit de deeglap.
  6. Leg ze op de ingevette bakplaat. Versier de koekjes met een amandel of druk er wat amandelschaafsel in.
  7. Bak de speculaasjes in 12-15 minuten gaar.
  8. Bestuif eventueel een speculaasvorm met wat (rijste)bloem.
  9. Druk het deeg in de speculaasvorm en haal het overtollige deeg weg.
  10. Sla het deeg uit de vorm (doe dat door de vorm, met het deeg naar beneden, op de bakplaat te slaan).
  11. Versier als laatst het deeg met wat amandelen of druk er wat amandelschaafsel in.
  12. Bak de speculaaspop in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar.
  13. Maak de speculaas los van de bakplaat, laat het afkoelen en neem het dan van de bakplaat.
  14. Notenallergie: Gebruik geen (geschaafde) amandelen. Neem eventueel geraspte kokos als garnering.

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Aantal personen

10

Bereidingsduur

30+ minuten
Energie
215 kcal
Eiwit
3 gram
Koolhydraten
25 gram
Vet
10 gram
Verzadigd vet
4 gram
Vezels
1 gram
Zout
0,1 gram