Veilig gourmetten tijdens de feestdagen

Houd rauw en gaar uit elkaar

Getty Images

Ga jij met de feestdagen gourmetten of steengrillen? Heerlijk, maar let wel goed op hoe je je hapjes bereidt en bewaart. Want ziek worden wil niemand, zeker niet in een feestelijke periode.

Met deze tips voorkom je besmetting met schadelijke bacteriën en sluit je het oude jaar gezond af!

Tip 1: was goed je handen

Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen met water en zeep. Was ze ook na toiletbezoek. Zo krijgen schadelijke bacteriën zoals listeria en salmonella minder kans.

Tip 2: laat hapjes niet te lang buiten de koelkast

Laat hapjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Vooral bij vlees en vis is dit extra belangrijk. In een warme temperatuur kunnen bacteriën sneller groeien. Zorg dat je koelkast koud genoeg staat. 4°C is ideaal.

Tip 3: verhit vlees en vis goed  

Verhit je eten goed. Bak je kip, vis of vlees, let dan extra goed op dat het goed doorbakken is. Schadelijke bacteriën verspreiden zich namelijk snel op rauw vlees en rauwe vis. Maar eet geen vlees of vis met zwarte randjes. Dat kan schadelijke stoffen bevatten (PAK’s).

Tip 4: houd rauw en bereid gescheiden

Houd gourmetpannetjes en bestek voor rauw en gebakken hapjes gescheiden. Gebruik een vork voor rauw vlees en een voor bereid vlees.

Tip 5: neem geen risico's met kliekjes

Heb je eten over?  Neem met rauwe vis en rauw vlees dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen geen risico en gooi het weg. Vegetarische kliekjes en bereid vlees en vis kun je nog 2 á 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.

Tip 6: maak meerdere porties

Als je gaat gourmetten let dan eens op de hoeveelheid die je opdient. Al die schalen met hapjes zien er mooi uit, maar het kan al snel te veel zijn. Wacht eerst tot de oude hapjes op zijn. Dan kun je de nieuwe in de koelkast laten staan, veel veiliger.

Tip 7: bekijk dit handig hulpmiddel

Download de 5x Veilig koken aan tafel kaart.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum