In vorm met mountainbiken

Zo bouw je spiermassa op

Getty Images

Mountainbiken: een trendy sport waarmee je conditie en spieren opbouwt. Ondertussen kun je er zelf zoveel spanning in brengen als je wilt...

Mountainbiken is een van de beste sporten voor een goed lichaam. In de mountainbikesport gebruik je namelijk je hele lichaam. Dat is het verschil met 'gewoon' fietsen of wielrennen.

Spiermassa opbouwen

Met wielrennen heb je ook een topverbranding - ongeveer dezelfde als bij het mountainbiken - maar gebruik je alleen je benen. Door regelmatig te mountainbiken, bouw je geleidelijk spiermassa op waardoor je energieverbruik stijgt. Spieren verbruiken in vergelijking tot vetmassa veel energie. Dit helpt je bij afslanken of op gewicht blijven.

Mountainbiken is erg trendy en wordt door steeds meer mensen beoefend. Het is niet alleen een goede sport om in vorm te blijven, maar als je de goede technieken onder de knie hebt, kun je spannende routes rijden in de natuur.

Zorg ervoor dat je fiets de goede maat heeft. Die is afhankelijk van je lichaamslengte. Een goede houding op de fiets is van belang ter bescherming van je knieën en je rug. Daarom is een goede vering - in elk geval voor - op je fiets ook belangrijk, anders kun je rugklachten krijgen.

Energieverbruik

Energieverbruik van het mountainbiken in vergelijking met andere sporten, per kilo lichaamsgewicht per uur:

  • Mountainbiken 9
  • Aquarobics 4
  • Dansen 4,5
  • Fietsen met middelmatige inspanning 8,5
  • Fitnessen 6
  • Tennis 7,5
  • Wandelen 3
  • Zwemmen 8,5
  • Hardlopen 10

Als een persoon van 70 kilogram een uur gaat mountainbiken, verbrandt hij of zij: 9 kcal x 70 kg = 630 kcal. Dit komt overeen met 4 broodjes volvette kaas.

Drink voldoende

Tot slot is het erg belangrijk om voldoende te drinken. Wanneer je te weinig drinkt, wordt je bloed dikker. Dat betekent dat je hart harder moet pompen, waardoor je minder goed kunt presteren. Voldoende vocht stimuleert een optimale toevoer van voedingsstoffen naar, en een goede afvoer van afvalstoffen uit de spieren.

Gemiddeld heb je bij hevige inspanning 0,6 tot 1 liter per uur nodig. Dit kan water of een sportdrank zijn. Exacte hoeveelheden zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en zijn per persoon verschillend.

De één zweet meer dan de ander. Bovendien zweten vrouwen gemiddeld veel minder dan mannen. Wanneer je langer dan een uur inspanning levert, dien je daarnaast ook wat koolhydraatrijk voedsel te eten.

var bol_pml={"id":"bol_1426596699644","secure":true,"secure":true,"baseUrl":"partnerprogramma.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1001004008504047&","site_id":"610","target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"mountainbike","link_subid":"","image_size":true,"image_position":"left","width":"250","cols":"1","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF","border_color":"#D2D2D2","letter_type":"verdana","letter_size":"11"};

Auteur